promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Így készül az üveg karácsonyfadísz – videó
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Nyakunkon a karácsony! Az ünnepi hangulatba hozatal egyik központi szimbóluma a karácsonyfa, és az ezen csüngő gyönyörű díszek. Ugye ti is sokszor gondolkodtatok rajta, vajon hogyan készülhettek ezek a csodálatos gömbök?

A fa feldíszítése fontos kérdés a legtöbb családban. Vannak, akik szívesen veszik elő a régi, generációról-generációra öröklődő díszeket, és vannak, akik színek szerint szelektálnak, de ami lényeges, mindenki igyekszik a maga szájízének megfelelően feldíszíteni a saját fenyőfácskáját.

Kevesen tudják, de a sok, különleges karácsonyfadísz rengeteg munka árán szorgalmas kezek munkájának gyümölcseként születik meg.

A kezdetben még egy egyszerű, aprócska üvegcsőt fog a mesterember a kezében, és ebből születik a gyönyörű csillogó dísz.

Az ujjnyi vastag üvegcsöveket egy magas hőfokú szúróláng segítségével kényszerítik alakváltoztatásra. Pontosan az olvadás helyén megszakítják az anyagfolytonosságot, és ezáltal egy ballonszerű képződmény jön létre az üvegcső közepén. Némi pihentetés után, újrahevítik az üveget és állandó forgatás közepette a nyitott végébe levegőt fújatnak a cél elérése érdekében. A levegő egyszerűen kitágítja a megmunkált elemet, és segítségével a kívánt formára alakítja. Az üvegdíszek csillogó hatásukat az ezüst nitrátnak köszönhetik, amit oldatként a gömbök belsejébe jutottnak. 

Hoztunk egy videót, amit a gödöllői Karácsonyház csapata készített, és minden kérdésre választ ad a karácsonyfadísszel kapcsolatban:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás