promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kibírnád több, mint 130 napig internet nélkül?
Borítókép:  Voltak tüntetések, amikor a 100-ik napja blokkolták az internetet. - Tauseef MUSTAFA / AFP
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az Indiához tartozó Kasmír államban már ennyi ideje nem férnek hozzá az emberek a világhálóhoz.

Szerintem mi már egy hét után teljesen összezuhannánk, de a kasmíriaknak még ki kell bírniuk egy jó ideig. Azt tegyük hozzá, hogy a területen van internet, azonban blokkolják, ami mögött az indiai kormány áll. Még augusztusban Kasmír alkotmányos státuszát visszavonták, mivel függetlenek akartak lenni. A területen Pakisztán és Kína is marakodik, szóval el fog húzódni a dolog.

A területen élők közben visszamentek abba az időbe, amikor még nem volt internet. Ez az első alkalom, hogy egy fejlődő területet ilyen hosszú időre elzártak az internettől. Gondoljunk bele, hogy ugyanolyan okostelefon függők ők, akárcsak mi.

Ha ez nem lenne elég, akkor még a mobilhálózatot is blokkolják, de vezetékes telefonon például már lehet beszélni. A gond csak az, hogy akárcsak nálunk, a többség ott is megszabadult ezektől a készülékektől. A miénk még lent van a pincében, félre kell tenni az ilyen esetekre.

Idén augusztus 5-én Narendra Modi indiai miniszterelnök bejelentette, hogy India megszünteti Kasmír speciális autonóm státuszát. A lekapcsolást azzal is indokolják, hogy féltek az emberek reakcióitól, akik ha szervezkedni kezdenek, akkor akár polgárháborús helyzet is kialakulhat. Jómagam azt is csodálom, hogy így nem alakul ki, mivel a területen gyakorlatilag áll az élet, és közel 8 millió ember van internet nélkül. Ott is már szinte minden az elektronikához van kötve, és az emberek nem tudják megnézni még az e-mailjüket sem.

A gazdaságot is jó időre visszavetette a dolog, de akad olyan, ami most virágzik: például sokan pendriveokon árulnak sorozatokat, és az emberek meg is veszik, mert egyszerűen nem bírják ki a szériák nélkül. Akinek több száz gigabájtnyi ilyenje van, az most jól jár. Akinek van vezetékes telefonja, az is pénzt kér a telefonálásért.

A Washington Post olyan trükkről ír, hogy van egy vonat, ami elhagyja a völgyet, és azon van internet is. Az emberek állandóan erre váltanak jegyet, és tömve szokott lenni. Szóval így kell elintézni az online ügyeket, vagy kommunikálni a netes ismerőseinkkel. A helyiek el is nevezték Internet Expressnek.

Valóban, mint valami disztópikus sci-fi, de reméljük hamarosan véget ér az internet nélküli rémálom...

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás