promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Magyarországon volt Európa legnagyobb bulinegyede: Kis Konstantinápoly
Borítókép:  Profimedia (illusztráció)
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az ország gőzerővel készült az ezredéves ünnepségekre, Budapesten óriási építkezések zajlottak. Többek között ekkor készül majd el a kis földalatti, illetve a Vajdahunyad-vár is, az ünnepség egyik fénypontjaként szerették volna felavatni a Millenneumi emlékművet is, viszont erre majd csak 1929-ben került sor. Budapesten millió csoda épült tehát, ezek közül is az egyik legbizarrabb a lágymányosi Konstantinápoly volt, a 19. századi Európa legnagyobb bulinegyede.

A kor egyik legismertebb mulatós vállalkozója, Somossy Károly ötlete volt, hogy a tó területén épüljön fel egy miniváros, ahol minden a zenéről, a ivásról és a mulatozásról szól. A buliprojekt mindössze fél évig élt, mivel nemsokkal rá elkezdték építeni a Duna mentén az egyetemi épületeket.

Ma ezen a területen egy hatalmas tudásgócpont terül el: itt vannak az Eötvös Loránd Tudományegyetemnek és a Budapesti Műszaki Egyetemnek is a kutatóközpontjai.

Kép: Varárnapi Újság

1896-ban a kor legnagyobb egybefüggő buliközpontja volt a fővárosi Kis Konstantinápoly, az ötletgazda nem titkolt célja volt, hogy a hatalmas beruházás révén multimilliomos legyen. Somossy elképesztő mennyiségű pénzből valósította meg a terveket, és emellé még óriási hiteleket is felvett.

A mai Stoczek utcai menzáig kanyargott a brutális partikaraván, a Schönhercz kollégium helyén pedig egy hatalmas dzsámi állt.

 

A helyszínt stílusosan a mai Március 15-e térről óránként induló hajójáratokkal lehetett megközelíteni, ráadásul volt prémium összeköttetés is: Somossy Nagymező utcai mulatójából társaskocsival érkezhettek ide a vendégek.

A millenneumi ünnepségek alatt minden nap tűzijátékot rendeztek Kis Konstantinápolyban, emellett a magyar történelem csúcspontjait is színre vitték, illetve több mint 60 hajó közreműködésével vízicsatákat is rendeztek az öböl közepén. A szárazföldön pedig vándorkomédiások, háremek és keleti hangulatú mulatók szórakoztatták a nagyérdeműt.

A látványosság aztán hamar csődbe ment, ugyanis a kezdeti sikerek után a rossz időjárás és az elszaporodó szúnyogok miatt kezdtek elmaradozni az emberek, majd Somossy egyik hitelezője is benyújotta a számlát.

Felhasznált források: Falanszter blog, Budapesti Negyed

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás