Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Először találtak zsírszövetet halott emberek tüdejében

Először találtak zsírszövetet halott emberek tüdejében

Tech & Tudomány

Először találtak zsírszövetet halott emberek tüdejében

Tech & Tudomány

TK 15:15

Először találtak zsírszövetet túlsúlyos és elhízott emberek tüdejében ausztrál kutatók – számolt be a tanulmányról a BBC.

A tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a testtömegindexszel (BMI) együtt növekedszik a zsír mennyisége a mintákban, miközben 52 ember tüdőmintáit elemezték. Ez az eredmény segíthet abban, hogy magyarázatot találjanak arra, miért emelkedik az asztma kockázata a túlsúlyos embereknél.

A kutatási célokra felajánlott szövetek elhunytak tüdejéből származtak – írták a European Respiratory Journal című szaklap aktuális számában a Nyugat-ausztráliai Egyetem kutatói.

A minták hajdani donorai közül 15-nek nem volt asztmája, 21-nek igen, ám más volt a halála oka, 16-an asztmában hunytak el.

A kutatók mikroszkóp alatt, festés segítségével elemezték a mintákban található csaknem 1400 légutat.

A légutak falán zsírszövet-lerakódásokat találtak, azoknál volt több, akiknek magas volt a BMI-értéke.

A megnövekedett zsírszövet-mennyiség megváltoztatja a légutak szerkezetét és gyulladást okoz a tüdőben, ami magyarázatot ad arra, miért nagyobb az asztma veszélye a túlsúlyos embereknél, írja a távirati iroda.

„A túlsúlyt és az elhízást már összekapcsolták az asztmával és tünetei súlyosbodásával. Azzal magyarázták, hogy a túlsúly közvetlenül nyomást gyakorol a tüdőkre és azzal is, hogy a plusz kilókkal általában megnő a gyulladás kockázata. Tanulmányunk azonban új mechanizmust tárt fel. A légutakban megnövekvő zsírszövet szűkíti az utat és úgy tűnik, a gyulladást is fokozza, ezzel legalább részben növeli az asztma esélyét”

– mondta Peter Noble, az egyetem professzora, aki részt vett a kutatásban.

Borítókép: illusztráció. Forrás: AFP