promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Tudod, hogy mit jelent az IKEA szó valójában?
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Azt gondolnátok, hogy ez egy svéd szó, amely valami nagyon egyszerű dolgot jelent. Pedig nem.

Valójában az alapító, a 2018-ban elhunyt Ingvar Kamprad minogramját (IK) illesztette hozzá egy falu és egy farm nevének első kezdűbetűjéhez, így született a svéd életforma ikonikus márkája, amely manapság szinte az összes magyar háztartásban is képviselteti magát. A családi birtokot amúgy Elmtaryd-nak hívták, a kis helységet pedig Agunnaryd-nak. Szóval, nem jelent semmit, közben pedig mélységesen személyes, benne feszül az alapító egész élete, illetve gyermekkorának legszebb emlékei is.

 

A könnyen összeszerelhető bútorok koronázatlan királya amúgy a magyar füleknek meglehetősen idegen bútorneveket használ, közben pedig itt is rengeteg logika van. A textilek például női neveket kapnak, míg a kanapékat norvég településekről nevezik el, de vannak norvég és finn településekről elnevezett bútordarabjuk is. Semmi sincsen a véletlenre bízva. A Buzzfeed egy komolytalan cikkben össze is gyűjtött mindent, amit az elnevezésekről tudnotok kell.

Így ejtsd ki a bútorok neveit:

Biztos nem tudtátok, de a svéd cég a kilencvenes években komoly változást hozott a magyar piacra: elkezdték tegezni a vásárlókat. Ez pedig kezdetben komoly traumát jelentett a Szomszédok magázódó szereplőin felcserepedett generációknak. Aztán az évek múlásával szépen lassan belejöttünk ebbe is.

Ez pedig már egy másik történet, de szorosan kapcsolódik a svéd mentalitáshoz, hogy a tegeződésnek van egy tök jó sztorija, ezt amúgy TE-reformnak is hívják, és a hatvanas években kezdődött: egy orvos volt a kezdeményezője. Egyszerűen beleunt a rengeteg formalitásba, és szeretett volna egy nagy lépést tenni afelé, hogy legalább szimbolikusan egy kicsit tűnjenek el a társadalmi különbségek.

Svédországban mindenki tegezhetsz, kivéve a királyi család tagjait.

Ja igen, ez is kicsit furcsa lehet, de Svédország annak ellenére, hogy mennyire demokratikus, és liberális gondolkodású, eléggé hagyományőrző is, hiszen államformája királyság.

(Forrás: Buzzfeed, Nyest)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás