Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Félelmetes fotók az Amazonas esőerdejében tomboló tűzről

Félelmetes fotók az Amazonas esőerdejében tomboló tűzről

Tech & Tudomány

Félelmetes fotók az Amazonas esőerdejében tomboló tűzről

Tech & Tudomány

TK 20:00

A brazília esőerdőben, az Amazonas vidékén, amit a Föld tüdejének is neveznek, minden évben törnek ki erdőtüzek, ám az idén drasztikusan megemelkedett a számuk.

A közösségi médiát elárasztotta az Amazonas erdeiben pusztító tüzekről készült fotók. Az egyik legmegdöbbentőbb az volt, hogy a világűrből is jól látható volt a füst, ami már ellepi és nappali sötétségbe borítja a brazil városokat. A BBC gyűjtése szerint csak a Twitteren egy nap alatt 3 millió bejegyzésben szerepelt #PrayForAmazonia hashtag.

Természetesen megjelentek olyan képek is, amelyek nem most készültek, de ettől még tény, hogy óriási területen ég az erdő Brazíliában. Hogy ez miért is fontos számunkra? Már a bevezetőben is írtunk arról, hogy ezt a területet nevezik a Föld tüdejének, ami onnan kapta a nevét, hogy itt van a világ legnagyobb egybefüggő erdősége. Ez pedig a Föld éghajlatának szempontjából meghatározó szerepet tölt be. Számítások szerint a Föld légkörében lévő oxigén ötöde, tehát 20 százaléka itt állítódik elő. Az erdőknek úgy általában, de egy ekkora egybefüggő területnek különösen fontos szerepe van a szén-dioxid és az üvegházhatást okozó gázok megkötésében.

Külön ki kell emelnünk, hogy bár a Föld 6-7 százalékát borítják esőerdők, ám a fajok több mint a fele ezeken a területeken él. Szakemberek szerint az esőerdő vizeiben 2 200 különböző hal él, a terület több mint 40 ezer növényfaj otthona, 427 emlős található az amazonasi erdőkben, míg a rovarfajok számát 2,5 millióra becsülik.

Az alábbi térképen pedig élőben követhetjük, hogy az őserdő melyik részén van tűz:

Borítókép: az Amazonas környéki esőerdőkben puszítót tűz füstjét a világűrből is látni. Forrás: AFP