promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Alkatrészbánya lett az első Air Force One-ból, de végül megmentették
Borítókép:  wikimedia.org
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Colombine II, így nevezték el az első hivatalos elnöki különgépet, vagyis Air Force One-t. Még Eisenhowert szolgálta, majd alkatrészeket pótoltak ki belőle, végül restautrálták, s ma újra használják.

[[adv]]

Air Force One – így hívják az amerikai elnök különgépét, mely évtizedek óta szolgálja gazdáját, az USA mindenkori első emberét. Az első elnök, aki repülőre ült, Theodore Rosevelt volt 1910 októberében, de álladó elnöki különgépe 1933 óta van az Egyesült Államok politikai vezetőjének. Egy másik Roosevelt, Franklin használta először.

Az airportal.hu összefoglalta az első Air Force One-nak nevezett gép történetét, melyet a Lockheed gyártott, s 1953-tól szolgálta az elnököt, Dwight Eisenhowert.

A Colombine II egy éven át kizárólag az elnök szállítására szolgált, majd maradt az elnöki kötelékben, a háttérszemélyzet használta 1968-ig. Ekkor egy civil gyűjtő vette meg, a Christler Flying Service nevű cég tulajdonosa. Semmit sem csinált vele, alkatrészbányának használta, vagyis felhasználták a darabjait, így lassan repülésre alkalmatlannál vált. (Fotó: wikimedia.org

Mivel a sivatagban tárlták, nem ette meg az idő vasfoga és a sok csapadék. 1990-ben felújították, el akarták adni, ám senki nem tartott rá igényt. Majd a Dynamic Aviation Lease Inc. vezetője vásárolta meg 2014-ben, s restaurálta.

A Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) egyedi szabályokat alkalmazott rá, így újra felszállhatott 2016 májusában, s azóta is repülnek vele.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás