Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Különleges képek érkeztek a Jupiter Nagy Vörös Foltjáról – videó

Különleges képek érkeztek a Jupiter Nagy Vörös Foltjáról – videó

Tech & Tudomány

Különleges képek érkeztek a Jupiter Nagy Vörös Foltjáról – videó

Tech & Tudomány

TK 11:11

A Hubble űrteleszkóp június 27-én készítette azt a felvételt, amely a bolygó turbulens légkörében keringő felhők korábbiaknál intenzívebb színpalettáját mutatja be.

A NASA, vagyis az amerikai űrkutatási hivatal honlapján közzétett felvétel egyik legfontosabb látványossága a híres Nagy Vörös Folt felé áramló felhőrétegek. A Nagy Vörös Folt a Naprendszer legnagyobb vihara, felette a felső légkör több száz fokkal forróbb, mint bárhol máshol a Jupiteren, olvasható a távirati iroda jelentésében.

A viharról tudni kell, hogy 22 ezerszer 12 ezer kilométernyi területen tombol a Jupiter légkörének alsó rétegeiben. Két felhősáv között forog az óramutató járásával megegyező irányban. A felette és alatta lévő felhősáv két különböző irányba halad.

A Jupiter minden felhősávját olyan szelek választják el egymástól, amelyek mindegyike elérheti az óránkénti 644 kilométeres sebességet.

A Nagy Vörös Folt „esküvői torta alakú”, amelynek felső szintje több mint 5 kilométerrel emelkedik a többi terület felhői fölé. A gigantikus struktúra, amelynek átmérője a Földénél nagyobb, egy anticiklon, vagyis magas nyomású felhőrendszer, amely az 1800-as évek óta lassan és fokozatosan leépül. A változás oka egyelőre ismeretlen.

A Hubble kamerája akkor rögzítette a Jupiter képét, amikor az a Földtől 643 millió kilométer távolságban, szinte teljesen a Nappal szemben helyezkedett el az égbolton.

Borítókép: AFP