promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Különleges képek érkeztek a Jupiter Nagy Vörös Foltjáról – videó
Borítókép:  AFP
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Hubble űrteleszkóp június 27-én készítette azt a felvételt, amely a bolygó turbulens légkörében keringő felhők korábbiaknál intenzívebb színpalettáját mutatja be.

[[adv]]

A NASA, vagyis az amerikai űrkutatási hivatal honlapján közzétett felvétel egyik legfontosabb látványossága a híres Nagy Vörös Folt felé áramló felhőrétegek. A Nagy Vörös Folt a Naprendszer legnagyobb vihara, felette a felső légkör több száz fokkal forróbb, mint bárhol máshol a Jupiteren, olvasható a távirati iroda jelentésében.

A viharról tudni kell, hogy 22 ezerszer 12 ezer kilométernyi területen tombol a Jupiter légkörének alsó rétegeiben. Két felhősáv között forog az óramutató járásával megegyező irányban. A felette és alatta lévő felhősáv két különböző irányba halad.

A Jupiter minden felhősávját olyan szelek választják el egymástól, amelyek mindegyike elérheti az óránkénti 644 kilométeres sebességet.

A Nagy Vörös Folt „esküvői torta alakú”, amelynek felső szintje több mint 5 kilométerrel emelkedik a többi terület felhői fölé. A gigantikus struktúra, amelynek átmérője a Földénél nagyobb, egy anticiklon, vagyis magas nyomású felhőrendszer, amely az 1800-as évek óta lassan és fokozatosan leépül. A változás oka egyelőre ismeretlen.

A Hubble kamerája akkor rögzítette a Jupiter képét, amikor az a Földtől 643 millió kilométer távolságban, szinte teljesen a Nappal szemben helyezkedett el az égbolton.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás