promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az okos kontaktlencse pislogásra tud zoomolni
Borítókép:  endgadget.com
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Egy San Diego-i kutatócsoport kifejlesztett egy okos kontaktlencsét, mely szemmozgásra hajt végre parancsokat. Még tökéletesítik, ám fantasztikus dolgokra képes.

[[adv]]

A Kreatív szúrta ki az Endgadget cikkét, mely egy okos kontaktlencséről szól. Aki nem szereti a szemüveget, s ezért hord lencsét, tudja, micsoda gyötrelem, amikor az embernek kiszárad a szeme, s a lencse alig marad meg benne, esetleg félrecsúszik, s alig lehet kiszedni. A parancsra irányítható szerkezet ugyanakkor már önmagában annyira figyelemfelkeltő, hogy elfelejtjük a kellemetlenséget viselete közben.

Biometrikusnak hívják azt a kontaktlencse prototípust, melyet a San Diego-i Egyetem kutatócsoportja több éves kísérlezetezéssel fejlesztett ki. A lencséket nagyon puha membránból készítették, mely hunyorgásra és pislogásra reagál. Két egymást követő pislogásra például ráközelít tárgyakra, ugyancsak két gyors pislogással pedig eltávolodhatunk tőlük. Erre úgy képes a lencse, hogy összehúzódik vagy épp kitágul, ám ez a szemet nem zavarja.

Igen, ez ahhoz hasonló, mint amit Ethan Hunt viselt a Mission Impossible-ben, csak ott még szemüveggel oldották meg. A kutatók mára kifejlesztették a futurisztikus eszközt.

Az okos lencse egyelőre laborkörülmények között működik, a tesztalanyoknak elektródákat kell hordaniuk, miközben használják. Ám a kutatók azért dolgoznak, hogy erre később ne legyen szükség.

A Kreatív azt írja, pár éve a lausenne-i egyetemen is készítettek egy hasonló lencsét, ám azt kizárólag egy speciális keretben lehetett használni.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás