Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Az okos kontaktlencse pislogásra tud zoomolni

Az okos kontaktlencse pislogásra tud zoomolni

Tech & Tudomány

Az okos kontaktlencse pislogásra tud zoomolni

Tech & Tudomány

Gaba 12:13

Egy San Diego-i kutatócsoport kifejlesztett egy okos kontaktlencsét, mely szemmozgásra hajt végre parancsokat. Még tökéletesítik, ám fantasztikus dolgokra képes.

A Kreatív szúrta ki az Endgadget cikkét, mely egy okos kontaktlencséről szól. Aki nem szereti a szemüveget, s ezért hord lencsét, tudja, micsoda gyötrelem, amikor az embernek kiszárad a szeme, s a lencse alig marad meg benne, esetleg félrecsúszik, s alig lehet kiszedni. A parancsra irányítható szerkezet ugyanakkor már önmagában annyira figyelemfelkeltő, hogy elfelejtjük a kellemetlenséget viselete közben.

Biometrikusnak hívják azt a kontaktlencse prototípust, melyet a San Diego-i Egyetem kutatócsoportja több éves kísérlezetezéssel fejlesztett ki. A lencséket nagyon puha membránból készítették, mely hunyorgásra és pislogásra reagál. Két egymást követő pislogásra például ráközelít tárgyakra, ugyancsak két gyors pislogással pedig eltávolodhatunk tőlük. Erre úgy képes a lencse, hogy összehúzódik vagy épp kitágul, ám ez a szemet nem zavarja.

Igen, ez ahhoz hasonló, mint amit Ethan Hunt viselt a Mission Impossible-ben, csak ott még szemüveggel oldották meg. A kutatók mára kifejlesztették a futurisztikus eszközt.

Az okos lencse egyelőre laborkörülmények között működik, a tesztalanyoknak elektródákat kell hordaniuk, miközben használják. Ám a kutatók azért dolgoznak, hogy erre később ne legyen szükség.

A Kreatív azt írja, pár éve a lausenne-i egyetemen is készítettek egy hasonló lencsét, ám azt kizárólag egy speciális keretben lehetett használni.

Borítókép: endgadget.com

Legolvasottabb hírek

Legújabb galéria