promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Felmérés bizonyítja, hogy az emberek vágynak az elektromos autóra
Borítókép:  AFP/Odd Andersen
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Consumer Reports nevű kutatóintézet több ezres mintán mérte meg, az emberek mekkora hányada venne szívesen elektromos autót, és szeretne nagyobb e-kocsi választékból válogatni. A döntő többség nyitott a villanyautókra.

[[adv]]

Emberi ésszel könnyen felfogjuk: az üvegházhatású gázok kibocsátásával saját jövőnket ássuk alá. Felforrósítjuk, élhetetlenné tesszük vele a Földet, melyen élni szeretnénk. Az autógyártók az egyik legnagyobb kibocsátók, s azt sem esik túl nehezünkre megérteni, hogy nekik nem érdekük az elektromos autók piacának bővítése. A benzines és dízel kocsikat viszik a legtöbben, ebből van a legnagyobb hasznuk. Egy felmérés azonban most azt bizonyítja, a vásárlóknak nagyobb igényük van az elektromos autókra, mint amekkora kínálatot a gyártók most biztosítanak.

A Consumer Reports nevű kutatóintézet közvéleménykutatásából az e-mob.hu szemezgetett. Az adatok szerint a több ezer megkérdezett amerikai vásárló 63 százaléka érdeklődik az elektromos autók iránt, ők két éven belül részletre vagy egyben kifizetve vennének e-kocsit. A BMW felmérése ezzel szemben gyökeresen más képet mutat: náluk ugyanerre a kérdésre 31 százalék felelt igennel, s csak 5 százalék biztos benne, hogy a következő járgánya elektromos autó lesz. (Az USA-ban 2018-ban a megvásárolt autók 2 százaléka volt elektromos).

A Consumer válaszadóinak 72 százaléka mondja azt, hogy a gyártóknak szélesítenie kellene az e-autó palettájukat a pickupokat, SUV-okat, kisbuszokat is ide véve. Ugyancsak 72 százalék tartja úgy, hogy az e-autóra váltás csökkentené a légszennyezést. 65 százalék pedig úgy véli, hogy ha elektromos kocsit vesz, kevesebb lesz a karbantartási költsége.

A lényeg tehát az, hogy ez a felmérés épp azt jelzi, hogy a fogyasztók igenis szeretnének nagyobb választékból szemezgetni az e-autó piacon, és szívesen vásárolnának villanyautókat, még akkor is, ha azok egyelőre drágábbak, és kevesebbet lehet menni velük, mint a benzines, dízel meghajtású kocsikkal. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás