promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Jövőre jön az önvezető elektromos lakóautó
Borítókép:  electrek.co
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Tesla Semi forradalmasítja a lakóautók piacát. Lesz benne önvezető üzemmód, luxus kényelem, elektromos hajtás. Papíron a 800 kilométert is eléri a hatótávolsága.

[[adv]]

A Tesla Semi prototípusát már 2017-ben bemutatta Elon Musk. Ez egy elektromos nyerges vontató, ám úgy tűnik, fel kell gyorsítani a tervezési folyamatot, mert a tervek szerint 2020-ban már le kell gördülnie a gyártósorról az első átalakított darabnak. Ami nem teherkocsi lesz, hanem elektromos lakókocsi. 

Egy Semi így néz ki belülről: 

Igen, erre készül a Tesla, egy nulla szén-dioxid kibocsátású lakóautó gyártására, mely Musk szavai szerint halkan, „egy sportkocsihoz hasonló képességekkel” halad majd az úton.

Mivel a Tesla eddig még nem jött ki egyetlen fotóval, tervrajzzal sem, a Vanlifer nevű startup tette ezt meg helyette. Egy hatszemélyes lakóautót kell elképzelnünk, mely igazi guruló luxusotthon bárki számára. Lesz benne tágas konyha, kisebb fürdőszoba, kényelmes ülő és alvóhelyek.

A cég úgy számítja, hogy két év alatt mintegy 200 ezer dollárt lehet majd megspórolni a kocsival a benzinen. Ideális töltés esetén 800 kilométert is meg lehet tenni vele, de ahogy mi is szoktuk hangsúlyozni, az ideális töltésre egyelőre nagyon kevés helyen van lehetőség.

[[adv]]

A Vanlifer úgy tudja, a Tesla önvezető funkciót is tervez a Semibe, ami lehetővé teszi, hogy a sofőr a hosszú utazás során bámészkodni is tudjon, de csak az útra tapassza a szemét.

Bár nem életszerű, hogy egy ilyen kocsi csomagok nélkül keljen útra, rakomány nélkül 5 másodperc alatt képes 0-ról 60 km/h-ra gyorsulni.

Az elektromos lakóautó ára 150-180 ezer dollár között lesz, ha piacra kerül. 20 ezer dollárért már foglalhatunk is egyet előre online. A Business Insider úgy tudja, a Walmart és a Pepsi mellett több nagy cég is foglalt már kocsit.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás