promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Nagyon jó állapotban találtak rá egy középkori hajóroncsra – kép
Borítókép:  A Balti-tenger hideg, sós vize kellett ahhoz, hogy a középkori hajóroncs így megmaradjon (AFP/ Jürgen Fromme)
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Kolumbusz és a nagy földrajzi felfedezések korából származik az a hajóroncs, amely különlegesen jó állapotban maradt meg ahhoz képest, hogy milyen idős. A középkor maradványa a Balti-tengernek is köszönheti, hogy nem pusztult el. 

[[adv]]

A feltételezések szerint legalább 5-600 éves az a hajóroncs, amelyet a Balti-tengerben találtak meg,

a korához képest különlegesen jó állapotban. Az 1400-as vagy az 1500-as években süllyedhetett el, a kutatók szerint ebből az időszakból nagyon ritkák az ilyen szinten konzerválódott roncsok. 

Mivel az Európa északi részén található Balti-tenger nemcsak sós, hanem hideg is,

ez sokat segített abban, hogy a nagy földrajzi felfedezések korából, Kolumbusz és Vasco de Gama idejéből származó hajó maradványai ilyen állapotban megmaradjanak az utókorra. A Svéd Tengerészeti Hivatal már tíz évvel ezelőtt a nyomára bukkant, majd most, 2019-ben már le is tudták fotózni.  

A szakemberek szerint mintha most süllyedt volna el,

hiszen amellett, hogy a díszítések és az ágyúk megmaradtak, a hajótest érintetlen és az árbocok is a helyükön vannak. A hírt a svédekkel együttműködő Southamptoni Egyetem közölte és a National Geographic tette közkincsé.

A különlegesen jó állapotban megmaradt középkori hajóroncs (Deep Sea Productions/MMT)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás