Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

A NASA megmutatja nekünk az exobolygókat

A NASA megmutatja nekünk az exobolygókat

Tech & Tudomány

A NASA megmutatja nekünk az exobolygókat

Tech & Tudomány

Toronicza Péter 18:00

Videón nézhetjük meg azt a 4 000 bolygót, amit felfedeztünk a Naprendszeren kívül.

Régen azt hittük, hogy a Föld lapos, meg a világegyetem közepe, és a Naprendszerünkön kívül nincsen semmi. Hát pedig nagyon is van, méghozzá rengeteg Naprendszer. Szóval így jöttek képbe az exobolygók, ha nagyon hivatalos akarok lenni, akkor az extraszoláris bolygók, amik idegen csillagok körül keringenek.

Az első exobolygókat 1992-ben fedeztük fel. A felfedezések a 2000-es évektől kezdtek el rohamosan felgyorsulni. A videón a Tejútrendszer térképét látjuk, ahol elkezdik nekünk bejelölgetni a bolygókat. Számban 4003-ig jutunk el, de amúgy a friss adatok szerint már 4016 van felfedezve. Az amatőr csillagászok is folyamatosan kutatják őket, szóval ez is hatalmas segítség.

A bolygók megjelenésénél zongoraleütést hallunk, aminek a hangmagassága sem mindegy, mivel az a keringési időt jelzi. Minél magasabb a hang, annál rövidebb idő alatt kerüli meg a bolygó a csillagát. Zseniális, ráadásul igyekeztek úgy megcsinálni, hogy ne legyen belőle káosz. Ha hasonló keringési idejű bolygók jelennek meg, akkor a hangerő megugrik.

A videóban nagyjából bal fent fogunk látni egy pontot, ahol rengeteg bolygó lesz felfedezve. Ez a Kepler űrtávcső miatt van, ami az égboltnak csak azt az adott részét vizsgálta.

A kutatók úgy látják, hogy a Földnél nagyobb, összes ismert exoplanéta 35 százaléka vízben gazdag lehet. A fenti képen pont azt a Kepler-452b nevezetű bolygót ábrázolják, amin a tudósok szerint élet is lehet. Bizony, ő is rajta van a térképen.

Borítókép: NASA Ames/JPL-Caltech/T. Pyle