promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Vigyázzatok, mátrixos vírus tört be a Google Play Store-ba!
Borítókép:  time.com
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Smith ügynök – így nevezte el egy kibervédelmi cég azt a telefonokat fertőző vírust, mely cirka 25 millió készüléket támadott meg eddig. A Mátrixban feltűnt karakterhez hasonlóan a vírus applikációnak adja ki magát, majd súlyos károkat okoz a mobilunkon, sőt személyes adatainkhoz, kameránkhoz, mikrofonunkhoz is hozzáférhet.

Emlékeztek még Smith ügynökre a Mátrixból? A Hugo Weaving által mesterien megformált karakter egy vírus volt, fekete öltönyös ügynökként szivárgott be a virtuális valóságba, s a maga képére tudott formálni más organizmusokat. Nos, egy hasonlóképp működő, valóságos vírus szedi áldozatait milliószámra, a mobiljainkat fertőzi rendkívüli hatékonysággal.

Ez itt az a rész, ahogy Smith az orákulumot fertőzi meg, valami ilyesmi történt most sokak telefonján: 

A szakemberek Agent Smith-nek, vagyis Smith ügynöknek keresztelték el a Mátrix karaktere nyomán. A telefonos vírus az androidos készülékek operációs rendszerét támadja, a készülékekre kerülve úgy vislkedik, mintha maga is egy mobilapplikáció lenne, például a WhatsApp appja. Persze mindezt úgy, hogy a mobil tulajának fogalma sincs róla, mi történt.

Ezt követően kéretlen reklámokkal halmozza el a telefon tulajdonosát, melyből pénzt próbál csiholni,

de az is előfordulhat, hogy érzékeny banki adatokat próbál kicsalni, esetleg rácsatlakozik a készülék kamerájára, mikrofonjára.

A vírus megjelenését a Check Point kibervédelmi cég szúrta ki.

A nagyjából 25 millió fertőzött készülék javát Indiában észlelték, de Nagy-Britanniában (137 ezer), az USA-ban (300 ezer) és Ausztráliában is jelentős számú mobilon érzékelték a vírus feltűnését.

Az Independent cikke egy blog bejegyzést tett közzé, mely azt taglalja, a vírus hogyan kerül fel a telefonunkra, és képes ezerféleképpen kárt okozni rajta.

A Check Point összedolgozott a Google-lal, és minden egyes fertőzött applikációt eltávolítottak a Google Play Store-ból. Egyben a Check Point legfőbb vírusírtó embere arra hívta fel mindenki figyelmét, hogy ne próbáljanak harmadik féltől letölteni appokat, kizárólag a hivatalos Play Store-ból, az ugyanis a legbiztonságosabb. Főleg most, a „tisztítás” után.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás