promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Döbbenetes: a rákos sejtek pajzsként használják a C-vitamint
Borítókép:  A képen a tübingeni kórház sejt laboratóriuma látható (AFP/Marijan Murat)
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Egyes nem tudományos képzetek az elmúlt időkben odáig mentek, hogy a C-vitamin még a rákos sejtek ellen is hatásos. Egy új kutatás viszont épp ennek ellenkezőjére jutott: a tumorsejtek beépítik magukba a vitamint, melynek segítségével megerősödnek, tovább élnek.

Egészen megdöbbentő felfedezésre jutottak chilei kutatók, akik a rákos sejtek viselkedését vizsgálták az elmúlt húsz évben. Az MTI azt írja, egy Coralia Rivas nevű orvos vezette a kutatást, melynek során arra jöttek rá, hogy a mellrák, a prosztatarák és a leukémia esetében a rákos sejtek sokkal több C-vitamint képesek felhalmozni, mint a normálisan működő sejtek. Ennek köszönhetően megerősödtek, és ellenállóbbá váltak a különböző kezelésekkel szemben. A felfedezés kulcsfontosságú, erről ugyanis korábban nem tudtak az orvosok.

A kutatást vezető Coralia Rivas (elmostrador.cl)


Az erről szóló tanulmányt a Free Radical Biology and Medicine című folyóirat közölte.

A C-vitaminról az orvosok eddig többek között azt tudták, hogy rendkívüli erővel képes segíteni az immunrendszert, kollagént termel, energiát ad a sejteknek. Orvosi vizsálgatok nem erősítették meg, inkább házi praktikákkal foglalkozó emberek terjesztették korábban, hogy a C-vitamint még a rákos sejtek ellen is érdemes bevetni, mert gyógyító hatással bír. A mostani kutatási eredmény épp ennek ellenkezőjét mutatja.

A tanulmányban a kutatók pontosan leírják, hogyan védekezik a vitamin felhasználásával a tumorsejt. Begyűjti a szervezetben megtalálható dehidroaszkorbinsavat, redukált C-vitaminná alakítja át, melynek révén energiát nyer, megerősödik.

A felfedezés nyomán a következő lépés az lesz, hogy a szakértők alapos vizsgálat alá veszik a folyamatban szerepet játszó C-vitamin transzportert.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás