promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Titokzatos bálnapusztulás: százával veti őket partra a víz
Borítókép:  AFP/Justin Sullivan
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az USA csendes-óceáni partvidékén megmagyarázhatatlan okból és ütemben hullanak el a szürke bálnák. A kutatók és önkéntesek felhívást intéztek a lakossághoz, keresik azokat a vállalkozó szelleműeket, akiknek a partszakaszán végső nyughelyre lelhetnek a 20-30 tonnás állatok.

Rendkívüli méreteket öltött a szürke bálnák pusztulása az Egyesült Államok nyugati partvidékén. Washington államban a USA Today cikke szerint csak ezen a héten 29 tetemet sodort partra a víz, az összes nyilvános strandon találni egy elhullott bálnát. Január 1-je óta 81 bálna pusztult el, az óceánkutatással foglalkozó NOAA amerikai hivatal szerint ha a mexikói partszakaszokat is hozzávesszük, már 160-ra ugrik a számuk.

A kutatók, önkéntesek arra kérik a helyieket, hogy „adják kölcsön” a magánkézben lévő partszakaszokat, hogy a bálnáknak legyen hol lebomlaniuk. Groteszk látvány, ahogy a parti őrség hajói elvontatják a 20-30 tonnás tetemeket a part közelében azokra a homokos részekre, ahol a tulajok végső nyughelyet kínáltak. Eközben a tudósok próbálják megfejteni, mi lehet az oka, hogy sorra hullanak el a szürke bálnák, ám egyelőre nem jutottak sokra. Minden bizonnyal a szokásos „aduász”, a globális felmelegedés állhat a dolog mögött.

Az állatbarát önkéntesek azzal nyugtatják a szomszédokat, hogy a szerencsétlenül járt bálnák tetemei legfeljebb egy hónapig fognak bűzölögni a parton, aztán lassan lebomlanak. Ha el kellene ásni őket, ahhoz jókora munkagépekkel kellene elkezdeni ásni.

A kutatók úgy vélik, a partra sodródott bálnatetemek csupán a töredékei lehetnek az elpusztult állománynak, mely akár kétezer egyedet is kitehet. Csak a többség a vízfelszínen ringatózik, messzebb a parttól.

Öröm az ürömben, hogy a csendes-óceáni szürke bálna állomány az utóbbi évtizedben nagyon megugrott. Korábban veszélyeztetett faj volt, míg ma a kutatók 27 ezerre teszik az egyedszámot. A tudósok emiatt korábban azt mondták, lehet, hogy túlszaporodott a faj, melynek egyedei ma kevesebb táplálékon kell, hogy osztozzanak. Ez, vagy az óceán felmelegedése áll a tömeges pusztulásuk mögött.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás