promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Tudod mennyivel lett forróbb hely a szülővárosod születésed óta?
Borítókép:  PATRICK GORSKI / NURPHOTO
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Egy egyetemi kutatócsoport elkészített egy globális felmelegést mérő kalkulátort, melybe ha az ember beírja a születési helyét és idejét, kiderül, hogy mennyivel nőtt az extra forró napok száma. Érdemes letesztelni. 

A New York Times még tavaly tett közzé egy „klímaváltozási” kalkulátort, melyből az ember érdekes dolgokat, tudhat meg. Ha ezt a linket megnyitva beírjuk a születési helyünket, és születési dátumunkat, akkor ki lehet számítani, hogy abban az időszakban hány olyan nap volt egy évben, amikor 32 fok fölé ment a hőmérséklet. A koordináta-rendszerből kivett adatok segítségével a saját szemünkkel nézhetjük végig, hogy milyen ütemben forrósodik a bolygó azóta, hogy megszülettünk.

Én 1983-ban születtem Budapesten, ahol ebben az évben valamivel több mint négy nap volt, amikor 32 foknál többet mutatott a hőmérő. Amikor elkezdtem a gimnáziumot, ez a szám már közelebb volt a tízhez, mint a kilenchez, tavalyelőtt pedig már tizenkét forró napot rögzített a rendszer.

Ha a felmelegedés tartja az elmúlt években rögzített szintet, akkor mire 80 éves leszek – amennyiben megélem ezt a kort, s a Földön lesz még élet 2063-ban –, Budapesten már csaknem egy hónapon át, 25 napig lesz 32 fok felett a hőmérséklet.

Életem eddigi 36 éve alatt a magyar fővárosban tehát megháromszorozódott a forró napok száma, a következő 44 évben pedig nagyjából meghatszorozódhat.

Az évszázad végére Európában már a Magyarországhoz hasonlóan kontinentális éghajlatú Közép-Franciaországban, sőt Lengyelországban is hasonlóan magas lesz a 32 fok feletti napok száma. Az indonéz fővárosban, Jakartában pedig, ahol most az év felében mérnek ilyen forróságot, egész évben erre lehet számítani.

A Berkley, a Rutgers és a Chicagói Egyetemek klimatológusaiból, közgadászaiból, adatelemzőiből álló csoport, melynek a számításokat köszönhetjük, úgy véli, hogy a hőmérséklet emelkedése akkor sem állítható meg, ha az üvegházhatású gázok kibocsátásnak csökkentésére vonatkozó irányelveket betartják az országok.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás