promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Bécs elkezdi természetes úton hűteni egyik kerületét
Borítókép:  theculturetrip.com
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A magyar városok is követhetnék Bécs példáját, ahol a városvezetés faültetéssel, zöld homlokzatok kialakításával akarja megszüntetni a magas halálozási aránnyal járó városi hősziget-hatást. A felmelegedés miatt a belső városi kerületekben, például Budapesten 4-6 fokkal is melegebb van, mint a zöld övezetekben. A növények telepítése lehet a gyógyír.

A klimatológusok, biológusok, de a várostervezéssel foglalkozó mérnökök is pontosan tudják, hogy a zöldövezetben fekvő városrészek nyáron kevésbé forrósodnak fel. A globális felmelegedés egyik természetes „ellenszere” a faültetés, s szomszédos Ausztria fővárosában, Bécsben élnek is a gyógymóddal.

Az Épitészfórum cikke szerint a városvezetés úgy döntött tavasszal, hogy idén 8 millió eurót, átszámítva 2,6 milliárd forintot költenek arra, hogy megakadályozzák az egyik városrész, Neubau felforrósodását. Fák sokaságával ültetik be Bécs 7. kerületét, permetkapukat, árnyékot adó pergolákat, karosszékeket telepítenek, s ivókutakat. Emellett ötven házat zöld homlokzattal látnak el, vagyis növényekkel futtatják be az épületeket. Szép magyar szóval klimatizálják a területet.

Csak a Zieglergasse nevű utcára 2,4 millió eurót költenek el. A teljes projekttel év végéig terveznek végezni.

A beruházással a környezetet, s természetesen az embereket védik. Az extrém forró napokon minden városban mérhetően megnövekszik a halálozási arány, az úgynevezett városi hősziget-hatás miatt.

Budapest belső kerületeiben egy 2013-as felmérés szerint 4-6 fokkal lehet melegebb, mint a külső, fákkal tarkított városrészekben, sőt, a budai oldal magasabban fekvő, teljesen zöld részein 15 fokkal is mértek hűvösebbet ugyanabban az időszakban.

Ha nem is a bécsi módszer alapján, de Budapesten 2016-ban kezdődött fatelepítési program: Tízezer új fát Budapestre – ezen a néven fut a projekt.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás