promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Karnyújtásnyira vagyunk az érelmeszesedés gyógyításától
Borítókép:  webmd.com
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Évtizedes kísérletezés nyomán brit kutatók véletlenül rájöttek, hogy egy PAR nevű molekula nem úgy viselkedik, ahogy korábban feltételezték róla. A DNS javításáért gondolták felelősnek, miközben az érfalak elmeszesdését okozza. Hatalmas lépés ez az érelmeszesedés gyógyítása felé.

Az érelmeszesedés és annak következménye nem csak Magyarországon szedi nagy számban az áldozatait, világszerte súlyos probléma a betegség. A meszesedés úgy alakul ki, hogy az érfalak a kalcium lerakódása miatt rugalmatlanná válnak, plakkok jönnek létre rajtuk. A Cambridge-i Egyetem és a Londoni King's College tudósai a jelek szerint most felfedezték, mely molekula felelős a folyamatért, s a Cell Reports tudományos folyóiratban közölték.

Az MTI cikke szerint a brit kutatók úgy vélik, az erekben fellelhető csontszerű lerakódást a poli(ADP-ribóz) vagy PAR-nak nevezett molekula okozza, melyről eddig úgy tudták, hogy a DNS kijavításában játszik fontos szerepet a sejteken belül.

Krónikus vesebetegségben szenvedő patkányokban a kutatók azt találták, hogy az akne (hormonális bőrhiba) kezelésére használt antibiotikum, a monociklin, gyógymódot jelent az érelmeszesedésre, megakadályozza a kalcium-felhalmozódást az érrendszerben.

„Ez a megkeményedés vagy biomineralizáció létfontosságú a csontok képződésében, de az artériákban felhalmozódva számos érrendszeri és más betegséget okoz. Meg akartuk tudni, mi okozza ezt, és miért koncentrálódik a folyamat a kollagén és az elasztin körül, amely az érfal nagy részét alkotja. Évekig azt gondoltuk, hogy az érelmeszesedés a DNS-károsodással áll kapcsolatban és a DNS-károsodás az az út, amelyet számos tényező, mint a dohányzás, a vérzsírok bekapcsolnak”

– magyarázta Cathy Shanahan professzor, a tanulmány társszerzője. Rossz úton jártak.

NMR spektroszkópiával a kutatók kimutatták, hogy amikor a sejteket stressz éri és elhalnak, PAR-t bocsátanak ki, mely szorosan kapcsolódik a kalciumionokhoz. Aktiválódva a PAR elkezd nagyobb kalcium cseppeket kibocsátani, amelyek az érfalak rugalmasságát biztosító alkotóelemekhez kötődnek, rendezett kristályokat formálnak, és megkeményednek, rugalmatlanná teszik az ereket.

„Soha nem gondoltuk volna, hogy ezt a PAR okozza. Ez egy véletlen felfedezés volt, de tovább tanulmányoztuk és elvezetett egy lehetséges terápiához”

– vette át a szót Melinda Duer professzor, a tanulmány egyik vezető szerzője.

A kutatók azt remélik, hogy 12-18 hónapon belül elkezdhetik betegeken a klinikai próbákat.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás