Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Pompei pusztulása még videós animáción is hátborzongató

Pompei pusztulása még videós animáción is hátborzongató

Tech & Tudomány

Pompei pusztulása még videós animáción is hátborzongató

Tech & Tudomány

Gaba 20:27

A Krisztus után 79-ben történt, emlékezetes természeti katasztrófa során Pompeii városa és lakossága megsemmisült, sőt a környezet is teljesen átalakult. Egy csapat pár perces animációban, látványos videóban meséli el, hogy zajlott le a pusztulás.

Krisztus után 79 egyik verőfényes napján a történelem egyik legsúlyosabb természeti katasztrófája következett be a Vezúvnál. Egy teljes város tűnt el a föld színéről néhány óra leforgása alatt. A települést Pompeinek hívták. Néhány szaki rekonstruálta a történteket számítógépes animációval. Hátborzongató, lenyűgöző 8 perces videó következik.

Reggel még a madarak csicseregnek a pompei háztetők felett, szép, napsütéses idő van, majd egyszer csak elkezdenek remegni a cserepek. A helyi colosseum tetejének egy része leomlik. Délután egyre a füstoszlop magasra emelkedik, 3-ra már szinte teljesen elsötétül az ég, és sűrű hamu borítja a várost. Estére a tufaeső és a hamu több méteres magasságig ér, az épületek zöme összomlott, a városban mindenki meghalt addigra. Nagyjából 11 ezer ember veszett oda.

Augusztus 25-re nem csupán a város tűnt el szinte teljesen, annak környezete is átalakult a vulkán kitörése nyomán. A közeli folyót a földrengés és annak utóhatásai elmosták, ahogy Pompei kikötőjét is. A Vezúvból csak egy hatalmas kráter maradt.

A város romjait 1599-ben kezdték el fetárni, ma az Unesco világörökség része.

 

Borítókép: Youtube