promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az égen tündökölt, majd becsapódott az asztalra a meteorit – videó
Borítókép:  A meteorit becsapódás előtt, odafent, meteorként jóval nagyobb volt (AFP, illusztráció)
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A rendkívül fényes tűzgömb először akkora volt, mint egy mosógép. Costa Rica egén varázsolta el a lakosságot, majd az ebédlőasztalra is jutott belőle, miután a tetőn át utat tört magának. A tavaszi jelenség óta kiderült, ritka kincs. 

Megállt az élet egy időre tavasszal a közép-amerikai Costa Ricába, hiszen az emberek egy rendkívül fényes égi jelenséget figyeltek, meteort, amelyet aztán a földet érés után már meteoritnak hívunk. Nagyot koppantak. Az Aguas Zarcas nevű település fotózták, videózták is rendesen a tűzgömböt.

Amikor a légkörbe ért, még akkora volt mint egy mosógép,

majd kisebb darabokban hullott a földre. Egy kilós darab jutott az ebédlőasztalra is, miután átütötte egy ház tetejét. 

Az áprilisi jelenség óta – a National Geographic beszámolója szerint – kiderült, hogy a sok szerves anyagot tartalmazó (ennyiben valóban az ebédlőasztalra való) szenes kondritok közé tartozik a meteorit. Víz és 80-95 százaléknyi, agyagásvány alkotja továbbá. 

Michael Farmer magán meteoritgyűjtő már másnap nagy gyűjtésbe kezdett,

majd a talált tárgyak egy részét odaadta az Arizona Állami Egyetemnek. Itt található a vlág legnagyobb egyetemi gyűjteménye, 40 ezer meteoritból áll, amelyeket 2100 hullásból szedtek össze. A szenes kondritok szerves anyagainak vizsgálatával kiderülthet, hozzájárulhattak-e a földi élet keletkezéséhez ezek az égitestek.

A korai Naprendszer megismerésében is szerepet játszanak. 

A Costa Rica-i meteorit egy egykori bolygókezdemény darabja volt, 4,5 milliárd évet töltött a világűrben. Hasonló jelentőségű szenes kondritot 50 éve Ausztráliában gyűjtöttek be.

 

 

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás