promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az megvan, hogy nem ez volt az első Hableány-tragédia?
Borítókép:  edesotthon.blogspot.com
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Gróf Széchenyi Ödön építtette a magyar hajózás első (ismert) Hableányát, melyért az 1867-es Világkiállításon aranyérmet, a francia császártól Becsületrendet kapott. A gőzhajó végül német hadizsákmány lett, s a Rajnán érte tragédia.

Május 29-én egy nagy méretű turistahajóval történt ütközést követően a Margit-hídnál elsüllyedt a Hableány nevű sétahajó. 33 dél-koreai állampolgár utazott rajta, és kétfős magyar személyzet. Hét embert sikerült kimenteni a tragédia nyomán, s eddig 13 holttest került elő. A többieket eltűntként kezelik, de szinte biztosan meghaltak.

Kevesen tudják, hogy volt már egy Hableány nevű magyar hajó, mely hasonló sorsra jutott, mint kései utódja.

Az Országos Széchenyi Könyvtár egyik dokumentuma szerint Széchenyi Ödön, Széchenyi István kisebbik fia saját maga tervezte a Hableányra keresztelt gőzhajót – a Dunai Szigetek Blog azt írja, Höcher Adolf volt a tervező –, s 1867. április 6-án elindult vele Párizs felé az újpesti Téli Kikötőből. A hajót egy hat lóerős motor hajtotta.

Az út 43 napig tartott, ami a mai viszonyok között rendkívül hosszúnak számít. A kapitány, vagyis gróf Széchenyi Ödön május 18-án kötött ki a párizsi Léna-hídnál. A francia fővárosban, ahol abban az évben Világkiállítást tartottak. Az eseményen Széchenyi kiállította a Hableányt, mely aranyérmet szerzett.

Széchenyi Ödön (gyujtoforras.hu)


Az OSZK dokumentuma szerint az első ember, aki Párizsban üdvözölte a hajó utasait, Jules Verne volt. Egyes feltételezések szerint a francia író magáról Széchenyiről és a Hableányról mintázta a dunai hajós történetét, melyből világhírű regény született.

Hajóút a császárral

Ez volt az első magyar hajó, mely Párizsban kikötött a Szajnán, rengetegen voltak kíváncsiak rá. III. Napóleon császár is tett egy rövid kört a Hableánnyal felesége társaságában, s a 43 napos út, a kontinens áthajózásának elismeréséül francia Becsületrenddel tüntette ki Széchenyit.

Széchenyi számára azonban a Hableány egy utazási eszköz volt, mintsem szívéhez nőtt darab, ezért a blog szerint helyben eladta egy párizsi írónak, név szerint Turna von Félixnek. A hajó ezután francia kötelékben szolgált a porosz-francia háborúban (1870-71), s a békeszerződést követően német hadizsákmány lett.

A Rajnán engedték vízre ezt követően, ahol 1874-ben utolérte a végzete. Felrobbant a hajó kazánja, s a Hableány elsüllyedt.

Érdekesség, hogy a 2000-es években megépítették a Hableány másolatát, mely a Balatoni Sétahajózási Kft. birtokában van. Ez a Balaton egyetlen lapátkerekes gőzös hajója.

(Fotó: hajozas.hu)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás