Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

A klímaváltozás végezhet a 2624 éves ciprusfával

A klímaváltozás végezhet a 2624 éves ciprusfával

Tech & Tudomány

A klímaváltozás végezhet a 2624 éves ciprusfával

Tech & Tudomány

Gaba - 2019.05.31. 12:37

Egy észak-karolinai mocsárban kutatók nemrég felededeztek az 1000-1600 éves ciprusok között egy hihetetlenül idős fát. Ha minden igaz, ő az ötödik legöregebb darab a Földön. Sajnos úgy tűnik, hiába élt túl minden háborút az elmúlt 26 évszázadban, a klímaváltozás hamarosan őt is elpusztítja.

Észak-Karolinában feltérképeztek a kutatók egy mocsarat, melyben hemzsegnek az ezer évesnél is idősebb óriási ciprusok. Eddig nagyjából 110 darab fát vettek számba a terepmunka során, s ahogy mi is írtunk róla, találtak egy 2624 éves virginiai mocsárciprust. Ez a világ ötödik legöregebb ismert fája. A livescience.com viszont most arról ír, hogy a klímaváltozás hamar el is pusztíthatja a nemrég felfedezett famatuzsálemet.

Amikor a ciprus kisarjadt, Athén épp első türannoszát, Peiszisztratoszt nyögte, Rómában még királyok uralkodtak, és az emberiségnek fogalma sem volt arról, mi az, hogy kereszténység. Éppen ezért azok számára, akiknek fontos a környezetük, zokon vennék, ha a történelem elmúlt 26 évszázadát, annak összes háborúját túlélt fa az emberi felelőtlenség miatt eltűnne.

A környékbeli biomassza gazdálkodás és fakitermelés súlyosan veszélyezteti az ősrégi ciprusok fennmaradását a környéken, de ez csak az egyik probléma. A kutatók Environmental Research Communications című lapban jegyzett cikke szerint a fák, köztük a rekorder ciprus nagyjából két méterrel a tengerszint felett élnek most. Ha a globális felmelegedés a jelenlegi ütemét tartja, a tengerszint emelkedése megállíthatatlan, szerintük nagyon rövid időn belül olyan magas lesz, mely elpusztítja a kordokumentumnak számító ciprusokat. Vagyis a kutatók alighogy ráleltek a rekorderre, már búcsúzhatnak is tőle.

Borítókép: livescience.com