Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Félelmetes erejű, orosz nukleáris jégtörőt tettek vízre – videó

Félelmetes erejű, orosz nukleáris jégtörőt tettek vízre – videó

Tech & Tudomány

Félelmetes erejű, orosz nukleáris jégtörőt tettek vízre – videó

Tech & Tudomány

Promotions - 2019.05.27. 22:02

Háromméteres jeget is megtör az Urál. Az oroszok új, atommeghajtású jégtörője, így egész évben tud hajózni északon, legalábbis ez a cél a bejelentés szerint. 

Oroszország hétről hétre demonstrálja az erejét, most éppen egy atommeghajtású jégtörővel, amely három méter vastagságú jégen is képes áthaladni az oroszok szerint. Az Urált a szentpétervári Balti Hajógyár dokkjában bocsátották vízre, az orosz atomjégtörő flottát üzemeltető Roszatom

ezzel is biztosítani akarja az egész éves hajózást és kereskedelmet az északi vizeken. 

A 173 méter hosszúságú Urált két nagy teljesítményű, kompakt RITM-200-as moduláris atomreaktor hajtja, amelyek együttesen 350 MW teljesítményt adnak le – olvasható a Roszatom közleményében, amelyet itthon többek között a vg.hu tett közzé.

A kettős merülésű, és ezért a Jeges-tengerbe ömlő szibériai folyók torkolataiban is jól hasznáható univerzális jégtörőn debütál a RITM-200-as atomreaktor, amelyet a tervek szerint a jövőben épülő úszó és szárazföldi orosz atomerőművekbe beépítenek.

A hajótestben elhelyezett ballaszttartályoknak köszönhetően könnyedén változtatni tudnak a hajó merülésén attól függően, hogy a Jeges-tenger nyílt jégmezőin vagy a sekély folyótorkolatokban kell a hajónak utat törnie, ami

több százmillió dolláros költségmegtakarítást jelent.

Az oroszok célja, hogy 2024-ig több mint 80 millió tonna árut tudjanak továbbítani az északi-tengeri útvonalon. Ez várhatóan cseppfolyós földgázból (47 millió tonna), szénből (23 millió tonna), olajból (5 millió tonna) és nehézipari termékekből, például gépekből (5 millió tonna) valamint 1 millió tonna fémből fog állni. 

Borítókép: Háromméteres jeget is megtör, így egész évben hajózni tudnak északon (AFP/Olga Malceva)