promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Drónnal repülhetünk a tornádó szupercellájához - videó
Borítókép:  Az időjárás előrejelzése ezért is élet-halál kérdés bizonyos régiókban (AFP/Asit Kumar)
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az emberek időnként rá sem hederítenek a riasztásokra, ami legalább olyan veszélyforrás, mint maga a tornádó. A szupercellákba küldött drónok a pontosabb időjáráselőrejelzést szolgálják, mellete pedig repülési élményt nyújtanak. 

Az egyre szélesebb körben elterjedő drónok egyre inkább szolgálhatják a természettudományos kutatásokat, akár olyan látványos formában is, ahogy manapság egy új észak-amerikai projekt keretében.

A tornádóhoz repülő drón ráadásul megadja nekünk a repülés élményét. 

Megkezdődött az a nagyszabású kutatóprogram, amely során az Egyesült Államok középső területein kialakuló tornádókat drónokkal vizsgálják meg a pontosabb előrejelzésekhez. 

Egyszerre négy drónt irányítanak a szupercellák belsejébe 800 méteres magasságban,

egy közel 2 és fél milló dolláros költségvetésű program keretében.

National Geographic cikke szerint a felszerelések hordozható meteorológiai radarokból, LIDAR-ból (a radarhoz hasonló, de rádióhullám helyett lézerfénnyel működő berendezés), komplett utazó meteorológiai mérőállomásokból, bárhonnan felbocsátható időjárási ballonokból állnak, továbbá egy időjárási mérésekre felszerelt kutatórepülőgépből.

A tornádófolyosókon a földrajzi adottságok miatt tudnak heves zivatarok kialakulni, itt találkoznak az észak felől érkező hideg, és a dél felől érkező meleg, nedves légtömegek.

A kiadott riasztásokat viszont nem követi minden esetben tornádó, ami fegyelmezetlenebbé tette az embereket,

ezért fontos pontosabban megismerni, hogy egy-egy szupercellából lenyúlik-e a nagy erejű szelekkel kárt okozó tornádó, vagy sem.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás