promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ültess fákat a Google lecserélésével!
Borítókép:  Forrás: doz.com
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az Ecosia nevű keresőoldalt kevesen ismerik, de már tíz éve létezik.

A WWF adatai szerint a Földünkről évente több mint 7,5 millió hektárnyi erdő tűnik, ami azt jelenti, hogy percenként 27 focipálya nagyságű terület pusztul ki. Az Ecosia nevű keresőmotor alapítója, Christian Kroll tíz évvel ezelőtt gondolt egyet és egy másfajta módot talált ki annak érdekében, hogy ezt a töménytelen pusztítást megállítsa.

Az Ecosia azt vállalja, hogy profitjának legalább 80 százalékát faültetésre használja. A keresőoldalon ugyanúgy, mint a Google-on fizetett hirdetések vannak, de Christian Kroll a világcéggel szemben a haszonból erdőtelepítési projekteket támogat a világ különböző pontjain.

Az oldalnak jelenleg nagyjából hét millió felhasználója van, ez a szám pedig elég arra, hogy a faültetés megfelelő ütemben növekedjen. Cikkünk írása közben már több mint 57 millió fát sikerült elültetni a partnereken keresztül.

Az Ecosia technológia hátterét a Bing és a Yahoo biztosítja. A legtöbb böngészőhöz Ecosia-bővítmény is található, így alapértelmezett keresővé is tehetjük az adott oldalt. Annyi változást fogunk csak érzékelni, hogy a jól megszokott Google-logó helyett ezentúl az Ecosia logója fog virítani a képernyőn.

Ami még szimpatikusabbá teszi a keresőmotort, hogy a cég teljes pénzügyi nyilvánosságot vállal, és a faültetési adományokról szóló nyilatkozat letölthető a Dropbox fiókjukból. A vállalat honlapján pedig egy igényes grafikáról leolvashatjuk, hogy hirdetéseikből 13 másodpercenként gyűlik össze egy fára való összeg.

Mi is kipróbáltuk, és véleményünk szerint napi szintű használatra tökéletesen megfelel. Igaz, hogy a keményvonalas Google-felhasználók számára ez a felület visszalépés lesz, de vegyétek figyelembe, hogy ezzel a keresőmotorral fákat ültethettek úgy, hogy ki sem kell mozdulnotok a lakásból.

Ide kattintva telepíthetjük böngészőnkbe alapértelmezett keresőként, de természetesen Androidon, IOS-en és a Windows Phone-on is elérhető.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás