promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Nagy az öröm a Kecskeméti Vadaskertben
Borítókép:  Forrás: AFP
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Bennett-kenguru, indiai antilop, hófehér lámacsikó és gyűrűsfarkúmaki-ikerpár is született az elmúlt hetekben a Kecskeméti Vadaskertben – közölte Zomboryné Polyák Irén.

A közepes testű kengurufajta, a Bennett-kenguru Ausztráliában és Tasmániában őshonos. A Kecskeméti Vasdaskertben 15 éve tartják már ezt a fajt, a három felnőtt – két nőstény és egy hím – mellett ez az újszülött a negyedik páldány. Egyelőre még nem sikerült megállapítani a nemét, mert sok időt tölt anyja erszényében.

Az indiai antilopoknál (Antilope cervicapra) is született kisborjú, ami különösen örvendetes, hiszen állományuk száma országosan is jelentősen lecsökkent – mondta Zomboryné Polyák Irén, hozzátéve, hogy az állatkertekben leggyakrabban tartott, Dél-Ázsiában őshonos antilopok magas stresszérzékenységük miatt sűrűn szenvednek sérülést, kockázatos a szállításuk, ezért nagyon nehéz a tartásuk. A Fővárosi Növény- és Állatkertből érkezett két fiatal nősténnyel azonban úgy tűnik sikerül megfordítani ezt a tendenciát, hiszen már tavaly is született egészséges antilopborjú Kecskeméten, és még idén újabb ellés várható.

Zomboryné Polyák Irén kiemelte: nincs három hete, hogy az állatgondozók etetés közben egészséges, hófehér lámacsikóra (Lama glama) figyeltek fel. A ritka színváltozatú csikó fél órán belül lábra állt, egy órával később pedig már vígan szökdécselt a kifutóban, miközben a hattagú lámacsapat féltve követte. A kis kanca színe miatt a Vattacukor nevet kapta, de nem albínó, a fehér szőrzet természetes a lámák között – jegyezte meg az igazgatóhelyettes.

A kizárólag Madagaszkár szigetén előforduló gyűrűsfarkú makik (Lemur catta) természetes közegükben matriarchális elven szerveződő csoportokban élnek. A Kecskeméti Vadaskertben már évek óta csak az alfanősténynek születnek utódai, de neki minden évben – mondta Zomboryné Polyák Irén, hozzátéve, hogy a kis ikerkatták nemét még nem lehet tudni, anyjuk ugyanis óvja minden mozdulatukat, folyton magán hordozva mindkettőt.

Az Afrika-szerte elterjedt kameruni törpekecskék (Capra hircus hircus) családjában tizennégy gida született már idén, és a dél-amerikai nandu (Rhea americana) futómadaraknál is várják csibék születését. A tojók tojásait a kakas csőrével hengergeti egy helyre, majd három-négy héten át őrzi, óvja a fészket, miközben költi a tojásokat. Tavaly a hat fiókából végül kettő lett életképes.

Az idei fejlesztésekről szólva az igazgatóhelyettes elmondta: a közelmúltban érkezett amerikai csíkos bűzösborz párnak már elkészült a kifutója, így átköltöztették hozzájuk a mosómedvéket. Az Afrika-panoráma átalakítási munkálatait követően zebrapárt fogadnának, majd a Kárpát-medence régióban a nőstény dámszarvasnak és a később érkező bikának, illetve a muflonoknak építenek egy kifutókomplexumot. A gyerekeknek pedig egy teljesen új játszóteret alakítanak ki a régi helyén – mondta Zomboryné Polyák Irén.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás