Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Fogalmunk sincs, hogy miért rengett a Mars

Fogalmunk sincs, hogy miért rengett a Mars

Tech & Tudomány

Fogalmunk sincs, hogy miért rengett a Mars

Tech & Tudomány

Promotions 22:22

A tudósoknak további vizsgálatokat kell folytatniuk annak érdekében, hogy megtudják: mi okozta a vörös bolygón a rengést?

Néhány nappal ezelőtt a francia űrkutatási hivatal, a Cnes közölte, hogy az Insight amerikai űrszonda francia szeizmométere (SEIS) rengést észlelet a Marson. Erről bővebben az alábbi cikkben olvashatsz:

Ha csak a rengést szeretnéd beghallgatni, akkor ezt a kívánságodat is teljesítjük:

A rengés apropóján a Magyar Tudományos Akadémia Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontjának munkatársa, Sárneczky Krisztián azt mondta, hogy mindenképpen további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy pontosan megállapítsák a rengés hátterét, mert a Mars tektonikai értelemben halott bolygónak számít.

Az M1 műsorában Sárneczky arról beszélt, hogy a bolygónak nincs olvadt fémmagja, mint a Földnek, így egyszerűen lehetetlen, hogy tektonikai lemezek mozogjanak rajta. A Mars egyetlen, merev kéregből áll, ezért alig-alig vannak rajta rengések.

A kutatók egyelőre csak tippelnek arra vonatkozóan, hogy mi állhat a rengések hátterében: ilyen lehet például a bolyó hűlése, így csökkent a Mars térfogata, és ezáltal keletkeznek a ropogások, repedések.

Sárneczky azt is hozzátette, hogy a Földön naponta több ezer olyan rengés lehet, mint a Marson most rögzített, és ez annak a bizonyítéka, hogy a vörös bolygón nagyon alacsony a szeizmukus aktivitás.

Borítókép: Forrás: jpl.nasa.gov