promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A fotós, aki saját kezűleg telepített újra egy esőerdőt
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Sebastião Salgado fotós és felesége, Lélia egy esőerdővel borított területen lakik, de a '90-es évekre lakókörnyezetükben kiírtották a növényzetet. Léliának ekkor támadt egy ötlete: vissza kell adni a temészetnek, amit az ember elvett tőle. Húsz év alatt egészen döbbenetes növénytelepítési munkát végeztek el.

Az ember folyamatosan pusztítja a környezetét, 1990 óta nagyjából egy dél-afrikányi zöld területet tüntettünk el, különösen igaz ez az esőerdőkre. Kapcsolódó cikkünkben arról is olvashattok, hogy a legnagyobb országok ugyanakkor mennyit tesznek a bolygó újrazöldítéséért, a növénytelepítésért. De nem csak ők.

Egy brazil fotós, Sebastião Salgado és felesége, Lélia Deluiz Wanick Salgado néhány szorgalmas segítőjük segítségével, húsz év leforgása alatt gyakorlatilag újra termőképessé, zöldellővé tettek egy hatalmas földterületet.

A brazil fotósról még Wim Wenders is forgatott egy dokumentumfilmet:

Sebastião Salgado 1994-ben a ruandai népírtás helyszínén dolgozott, megcsömörlött, s hazatért brazíliai otthonába. Egy burjánzó esőerdőt hagyott ott egykor, s a bősz ütemű fakitermelés nyomán egy kietlen pusztaságba tért vissza.

„Nagyjából a terület fél százalékán voltak fák”

– mesélte még 2015-ben a Guardiannek.

A fotós felesége javaslatára néhány éven belül elkezdte társaival újratelepíteni az erdőt. Létrehoztak egy alapítványt, melynek pénzügyi segítségével közel négymillió palántát ültettek el az elmúlt húsz évben. A kihalt terület fellélegzett, a növények elkezdtek burjánzani a trópusi éghajlaton.

(Fotó: institutoterra.org)


Mi több, az ültetéssel az erdő teljes ökoszisztémáját megváltoztatták, ugyanis a növények kisarjadásával az állatok is visszatértek. A Bored Panda összesítése szerint 172 madárfaj, 33 fajta emlős, 293 féle rovar és 15 féle hüllő érkezett az erdőbe.

„Ha nem fordulunk spirituálisan a Földünk felé, akkor saját magunkat veszélyeztetjük”

– magyarázta évek óta tartó akcióját a fotós, mellyel világszerte környezetvédők milliói számára szolgál élő példaként.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás