Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Nincs elég magas fa Európában a Notre Dame újjáépítéséhez

Nincs elég magas fa Európában a Notre Dame újjáépítéséhez

Tech & Tudomány

Nincs elég magas fa Európában a Notre Dame újjáépítéséhez

Tech & Tudomány

Gaba 16:06

Nem valószínű, hogy a Notre Dame tűzvészben elpusztult tetőszerkezetét eredeti formájában újra tudják építeni. A 12. században épült tető kialakításakor több száz éves fákat használtak fel, ilyeneket ma már elvétve találni Európában.

A Notre Dame tetőszerkezetét, mely tűzvész áldozatává vált, legnagyobb valószínűség szerint nem lehet eredeti formájában újáépíteni. Ezt egy francia műemlékvédelmi alapítvány alelnöke, Bertrand de Feydeau mondta el a France Info-nak. Habár az UNESCO kifejezetten kéri, hogy eredeti állapotában épüljön meg a templom, erre nincs sok esély.

A katedrális tetőszerkezete, mely a hétfői pusztító tűzvész során megsemmisült, rendkívül hosszú fagerendákból épült. Ahogy a Notre Dame honlapján olvasható, a gerendák alapanyagául szolgáló fákat a 8-9. században ültették el, és 300-400 éves korukban vágták ki a templom építésekor. Közel 1300 darab fát használtak fel a tetőszerkezet felhúzásához. Feydeau szerint Európában egyszerűen már nincs elegendő, megfelelő méretű fa.

Minden bizonnyal arra gondolt, hogy a 21. században a gyors ütemű fakitermelés során nincs mód arra, hogy évszázadokon át nőjön egy fa.

A Groupama biztosító felajánlotta, hogy saját pénzből megvásárol 1300 normandiai tölgyet a tető újjáépítéséhez. Szakértők azonban már most úgy vélik, hogy túlságosan nehéz lenne időtálló módon, eredeti állapotban megcsinálni a tetőszerkezetet, így az a legvalószínűbb, hogy kőből és fémből fogják kialakítani azt.

Borítókép: AFP/Stephane de Sakutin