promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Több baktériumot rejtettek a szakállminták, mint a kutyaszőr
Borítókép:  AFP/Stephane de Sakutin
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Óriási divat manapság a sűrű arcszőrzet, de egy vizsgálat szerint hiába az aktív szakáll ápolás, sokkal nagyobb egészségügyi kockázatot rejt, mint ezt korábban gondoltuk. Egy kutatás azt mutatta, hogy a kutyák bundájában is kevesebb a baktérium, mint a szakállban.

Rossz hír a hipszter hullámon utazóknak: a szakáll lehet férfias, csábító, ám magas egészségügyi kockázattal jár, s akkor még finoman fogalmaztunk. Szakáll ápolás ide, vagy oda. 

A kísérlet során a kutatók úgy próbálták meg kideríteni, hogy a kutyák által hordozott betegségeket elkapja-e az ember, hogy egy MRI berendezést ebek és emberek vizsálatára is használták. 30 kutyanyakörvet és tizennyolc 18-76 év közötti férfi szakállszőrzetét használták fel a kutatás során.

Az eredmény, melyből a Dailymail online kiadása szemezgetett, riasztó eredménnyel szolgált. A szakállmintákban sokkal több baktériumot találtak, mint a kutyaszőrben. Hét férfi szakállában olyan baktérium is volt, mely súlyos fertőzésveszélyt jelent az emberi szervezetre.

„Elképzelhetőnek tartom, hogy ha az emberek hajából, kezéről vennénk mintát, ugyanilyen kellemetlen meglepetéseket tartogatna. Nem gondolom, hogy a szakáll alapvetően kevésbé higiénikus viselet. A szakállról folyamatosan terjesztett negatív sztorik inkább a szakállgyűlöletről, szakállellenességről szólnak”

– ezek már Keith Flettnek, a Szakáll Liberalizációs Front alapítójának a szavai. Inkább elkeseredettnek tűnnek, mint hathatós ellenérvnek. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás