promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ez fájni fog: a britek be akarják tiltani a lájkolást 18 év alatt
Borítókép:  AFP/Joel Saget
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A brit Information Commissioner's Office nevű hatóság alaposan vissza akarja szorítani fiatalok aktivitását, a lájkok, emojik özönét a közösségi oldalakon. Ezzel az online függőséget szeretnék csökkenteni. A Facebook, Instagram és Snapchat fogyasztók korosztálya totálisan át fog rendeződni, ha átmegy a tervezet.

Egy 16 pontból álló tervezet szivárgott ki, amelyet a brit ICO (Information Commissioner's Office) állított össze a 18 éven aluliak online biztonsága érdekében, írja cikkében a BBC, melyet a Kreatív.hu szemlézett. A hatóság tervezetének lényege, hogy a közösségi oldalakat meg lehessen büntetni, ha bizonyos „online függőséget” okozó aktivitásokat, például Facebook-emojik folyamatos szórására ösztönöznek, és befolyásolni próbálják a fiatalkorú felhasználóik viselkedését. A 18 éven aluliaknak nem lehetne például lájkolni a Facebookon és Instagramon, illetve a Snapchat streak funkciói is tiltva lennének. Ez utóbbiak lényege, hogy két ember például jutalomikonokat kap azért, ha többet kommunikál egymással az alkalmazással.

Ezek a funkciók ugyanis személyes adatok gyűjtésére szolgálnak a techcégek számára, és összeegyeztethetetlenek a tervezet szerint a fiatalkorúak személyiségi jogaival. Épp ezért az adatvédelmi beállítások alapból erősebbek lennének 18 év alatt, illetve alapértelmezetten lennének a helymeghatározó funkciók kikapcsolva az esetükben. Továbbá tiltanák azt is, hogy a döntési helyzetekben az „igen” gomb például nagyobb és látványosabb legyen, mint a „nem”, illetve a gyerekeket „noszogató” alkalmazásokat is.

A 16 pontból álló tervezet nagyobb hangsúlyt fektetne az adatok védelmének gyerekek nyelvén való magyarázatára, illetve bizonyos szülői kontrollhoz is kötné a közösségi oldalakon való jelenlétet.

A tervezetet vita követi majd, és ha elfogadják, akkor jövőre léphet életbe.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás