Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Soha nem látott térkép készült a létező összes dunai szigetről

Tech & Tudomány

Gaba - 2019.04.14. 18:14

A wildisland.danubeparks.org fantasztikus kutatómunkát végzett, melynek köszönhetően egyetlen térképen végignézhetjük legfontosabb folyónk, a Duna összes szigetét. Nem csupán a magyarországiakat, hanem a teljes folyószakaszét. Kellemes böngészést!

A Duna nem csak Magyarország, de Európa egyik legjelentősebb folyója, egyedül a Volga hosszabb nála a kontinensen. Tíz országon folyik keresztül, 2850 kilométeren át tekergőzik.

Elgondolkotatok már, vajon hány sziget alakulhatott ki a Dunában az elmúlt száz évben? A Dunaszigetek Blog megtette, s össze is gyűjtötte volna ezeket, ha nem előzi meg a wildisland.danubeparks.org. Az utóbbi száz év duzzasztásai, folyószabályozási munkálatai nyomán a portál 912 szigetet számolt össze a Dunában. A szigetek teljes területe 138 ezer hektár. Ám a Dunaszigetek Blog szerint ennél is magasabb a szám, ugyanis az összesítésbe nem vették bele a lakott illetve városi szigeteket. Például a Margitszigetet és a Szentendrei-szigetet.

A blog úgy véli, a beerdősödött zátonyok nem feltétlenül számíthatók a szigetek közé, emellett szintén nem világos, sok sziget miért csak kóddal, nem pedig névvel szerepel a listán. Viszont az, hogy volt egy csapat, mely vette a fáradságot, és térképes alkalmazást készített az összes dunai szigetből, egészen egyedi, eddig nem látott kutatómunkát feltételez, melyet igazából hatalmas dicséret illet.

Tessék bátran böngészni a műholdas térképet is. Látványos!

Borítókép: A németországi Geislinghez közeli Duna-sziget (AFP/Armin Weigel)

Vissza a főoldalra.
Drónnal érkezik a reggelihez a forró kávé