Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Nem mindennapi képet küldött a Holdról a tönkrement izraeli szonda

Nem mindennapi képet küldött a Holdról a tönkrement izraeli szonda

Tech & Tudomány

Nem mindennapi képet küldött a Holdról a tönkrement izraeli szonda

Tech & Tudomány

Promotions via MTI 19:01

A Hold közvetlen közelében megszakadt a kapcsolat az izraeli holdszondával, a Beresittel – jelentette még szerdán az izraeli tizenhármas kereskedelmi tévécsatorna élő adásában.

Minden izraeli tévécsatorna élő adásban közvetítette az első izraeli holdjármű leszállásának perceit. A berendezés a Hold felszínének közelében még egy utolsó fényképet küldött magáról, amelyen az izraeli zászló mellett angolul a „Kis nép, nagy álom”, és az „Izrael népe él” felirat látszott. Később az érkezés pillanatában megszakadt a kapcsolat a holdjáróval, és a szakemberek azt feltételezik, hogy a szonda becsapódott az égitestbe, és valószínűleg összetört vagy felrobbant.

Azonban most megmutatjuk azt a képet, amit a Beresit küldött a becsapódás előtt:

Ha sikerült volna a Holdra-szállás, akkor Izrael lenne a világ negyedik állama, amely képes erre. Így a hetedik, amely űreszközzel megközelítette a Holdat. A holdszonda több mint egy héttel ezelőtt állt Hold körüli pályára, sikeresen végrehajtva a leszállása előtti utolsó veszélyes manővert. A Beresit nevű, legénység nélküli kis űrhajó 5,5 millió kilométert, és több sikeres manővert tett meg február 22-i felbocsátása óta. A négylábú, alig másfél méter magas, közel hat mázsás járműnek a Serenitatis-tengernél kellett volna Holdat érnie a tervek szerint.

A Hold-szonda az Asrael Aerospace Industries állami repülőgépgyár űrkutatási programjának és a SpaceIL nevű izraeli magánvállalkozásnak a közös gyártmánya volt. Mintegy 100 millió dollárba (28 milliárd forintba) került. Elsősorban Morris Kahn 88 éves dél-afrikai-izraeli milliárdos fedezte a költségeket.

A tervek szerint a Beresit két-három napig tevékenykedett volna a Hold felszínén, ahol a fedélzetén lévő műszerekkel az égitest mágneses mezejét mérte volna, és felvételeket készített volna a leszállás helyéről. Emellett feladata volt egy izraeli zászló kitűzése. Magával vitt továbbá egy kapszulában digitális lemezeket, rajtuk izraeli szimbólumokkal, dalokkal, gyermekrajzokkal, a Bibliával és egy holokauszttúlélő visszaemlékezéseivel

„a jövendő nemzedékek számára”.

A Beresit Mózes első könyvének (Genezis, Teremtés könyve) héber neve.

Borítókép: Forrás: space.com