promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A vízfelszínen lebegő giga-napelem a jövő egyik kulcsa
Borítókép:  djicamera
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egy norvég cég által kiépített vízerőmű hatalmas vízfelületet duzzasztott fel Albániában, egy másik norvég vállalat ebben a víztározóban építi ki naperőművét. A szerkezet egy vízi liliomra hasonlít, s mivel a víz fogja hűteni, így 15 százalékkal is hatékonyabban működhet, mint szárazföldi rokonai. Az erőmű a tomboló viharnak is ellenáll.

Az Ocean Sun norvég vállalat egy albániai víztározóra építheti meg a két megawattos (MW) napelemes erőművét, a beruházásról a napi.hu írt bővebben. A leginkább vízi liliomra hasonlító szolárpark négy, egyenként 500 kW-os úszóegységből áll, melyeket a Bajna víztározó víztükrére installálnak majd. A beruházás teljes költsége az előzetes számítások szerint 2,3 millió euró (mintegy 720 millió forint) lesz.

Az Ocean Sun 2016-ban szabadalmaztatott és forgalmazni kezdett találmánya, a lebegő napelemes rendszer lényege, hogy a paneleket a vízfelszínen kifeszített, lebegő polimerből készült membránpaplanokra telepítik, így azok kis költséggel telepíthetők. A víz biztosította természetes hűtésnek köszönhetően a rendszer hatékonysága akár 15 százalékkal is meghaladhatja a hagyományos szárazföldre telepített rendszerekét.

(Fotó: oceansun.no)


Az úszó-lebegő egységek vontathatóak, és egy-egy erőmű gyakorlatilag tetszőleges számú elemből állhat össze. Ráadásul bármilyen alakzat kialakítható az egységekből, így a termelési igények teljesítését a rendelkezésre álló vízfelület formája sem befolyásolja. A telepen lehorgonyzó rendszert pedig úgy tervezték meg, hogy az figyelembe vegye az adott vízmélység mellett a helyi hullám-, és szélviszonyokat is.

Az erős, akár 200 km/h sebességűnél is nagyobb szélnek is ellenálló infrastruktúra kifejlesztését korábban a norvég kutatási tanács is támogatta. Arrafelé azért a tengeren elő-előfordul ilyen erősséggel tomboló szélvihar.

A napelemes erőmű a tervek szerint 2019-2020 fordulójára működni fog. A telepítési helyszínt és a másik szerződő felet megvizsgálva az is érthetővé válik, hogy mit keres egy norvég cég Albániában.

A kínai Huinan melletti, vízre telepített naperőmű-parkja a legnagyobb a világon (Fotó: Youtube)


A norvégoknak nem ez az első zöldenergia-beruházásuk Albániában: Tirana közelében a Statkraft vállalat egy osztrák céggel közösen épített 73 megawattos vízierőművet, majd kivásárolták az osztrákokat. Egy 600 millió dolláros (mintegy 170 milliárd forintos) projektről van szó. A Devoll-völgyi fejlesztésnek a Tirana közelében működő Bajna erőmű csak az első fázisa, a következőt a befejezéséhez közeledő, 183 megawattos Moglice vízierőmű építése jelenti.

A Bajna erőmű 80 méter magas betongátja mögött 14 négyzetkilométeres vízfelület duzzadt fel, ami ideális terepnek tűnik az Ocean Sun két megawattos napelemes vízililiomjainak többszörösét is befogadni.

A vízre telepített szolár parkok használata Hollandiától Törökországon át Kínáig egyre elterjedtebb – a fent említett hatékonysági mutatók miatt. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás