promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Miért nem sétálhat egyszerre két nő az űrben?
Borítókép:  Ugye milyen jól áll Anne-nek ez a felső? (fotó: AFP)
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A NASA március elején jelentette be, hogy Christina Koch és Anne McClain személyében csak nőkből álló űrexpedíciót tervez a hónap végére, egészen pontosan 29-re, e hét péntekre, űrsétával egybekötve. Ehhez képest még jó, hogy kiderült a hét elején, hogy nincs mit felvenni egyiküknek a nagy alkalomra. 

Christina és Anne a nemzetközi űrállomáson tettek volna egy űrsétát, hogy az új elemeket üzembe helyezzék. Anne az első űrsétája során rájött, hogy az M-es méretben érzi magát a legjobban, de péntekig csak egy ilyent tudnak legyártani és az a kolléganőnek van előjegyezve.

Olyan ruhát egyébként nem egyszerű összehozni, amely az űrben is szívesen visel az ember,

többek között azért nem, mert odafent a gravitációnak kisebb a hatása, így magasabbak leszünk, ha felmegyünk.   

Anne McClain múlt héten a tizenharmadik hölgy lett, aki sétálhatott az űrben, így viszont most egy kicsit pihen – egészen pontosan április 8-ig –, közben a Christina Koch tizennegyedik nőként jár a nyomában. A Guardian cikke alapján ez lett volna

az első alkalom, amikor kizárólag nők alkották volna az űrutazást.

Mindketten a NASA 2013-as évfolyamában végeztek, amelynek a fele nő volt, miközben az űrben valaha járt embereknek csupán a 11 százaléka tartozik a gyengébb nemhez. Anne McClain korábban rögbisként lett amerikai válogatott, azt állítja, hogy ez a sportág segített neki felkészülni az űrutazásokra. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás