Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Hajdú-Bihar megye
Zupkó Tamás
+36 70 4084805
zupythomas [kukac] gmail.com

Borsod-Abaúj-Zemplén megye
Melles Maximillián
+36 30 4753880
maxi@promotions.hu

Szerkesztők
amarus@promotions.hu
pepe@promotions.hu

Mindössze tízen maradtak a kaliforniai disznódelfinek

Tech & Tudomány

Promotions - 2019.03.20. 11:33

Mindössze tízen maradtak a kaliforniai disznódelfinek, vagyis a vacquiták. A világ legkisebb és legveszélyeztetettebb cetfaja kizárólag a Kaliforniai-öbölben él, és úgy lett az illegális halászat áldozata, hogy nem is őt akarják kifogni. Még éppen menthető a helyzet, de a halászok egyre agresszívabbak. 

A kaliforniai disznódelfinek kezdenek a jedik kategóriájába visszacsúszni. A világ legkisebb és legveszélyeztetettebb cetfajából, amely csak a Kaliforniai-öbölben él, mindössze tíz maradt az egész világon a legfrissebb jelentés szerint.

Ennél a létszámnál már párválasztásról is elég nehéz beszélni. 

A nem túl biztató hírről, a vaquiták számának drámai visszaeséséről az IFLScience alapján számolt be a National Geographic. 2017-ben már csak 30 vaquita volt életben, ebből lett rövid idő alatt 12, majd 10. A megmentésükre alakult szervezet felszólította Manuel Lopez Obrador mexikói elnököt, hogy azonnal tegyen lépéseket a faj védelmében.

A kaliforniai disznódelfinre egy másik védett faj, a totoaba nevű hal iránti kereslet jelent veszélyt. Mivel az ázsiai piacokon a halért magas összegeket kínálnak, a helyi halászok igyekeznek minél többet kifogni.

Illegális hálókat használnak, amelyek a vaquitákat is csapdába ejtik.

A helyi halászok ráadásul egyre agresszívabban lépnek fel a hálóikat eltávolító természetvédők ellen, de a faj megóvása így sem lehetetlen. Kis területről kellene ugyanis eltávolítani a hálókat, a vaquiták pedig még képesek lehetnének a szaporodásra.

Borítókép: Porpoise Conservation Society

Vissza a főoldalra.
Tiësto és Dzeko újra összefogott