promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Anglia is megkapta a jelzést: kifogyóban van az édesvízkészlet
Borítókép:  theconversation.com
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az angol környezetvédelmi hivatal kimutatása szerint évtizedeken belül elfogy az ország édesvízkészlete, ha nem változik az emberek hozzáállása. Az egyre melegebb nyarak, a túlnépesedés fokozza a veszélyhelyzetet.

Ha Anglia olyan ütemben pazarolja az édesvizet, mint most, 25 éven belül elfogy az ivóvíze – áll az angol környezetvédelmi hivatal friss állásfoglalásában. A testület szerint a klímaváltozás miatt forrosódó nyarak és a folyamatosan növekvő lakosság idézik majd elő a válságos helyzetet, amennyiben az embereket nem sikerül rákényszeríteni, hogy alapjaiban viszonyuljanak másképp a mindenapi vízhasználathoz. Egy közelmúltbeli felmérés szerint Anglia lakossága a század közepére a jelenlegi 67 millióról 75 millióra fog emelkedni.

Az ipari vállalatok működését szép lassan ugyancsak ellehetetleníteni a vészes vízfogyatkozás.

Egy hivatalos jelentés azt mutatja, hogy csak Angliában egy nap annyi felhasználatlan víz kerül a csatornába, mely 20 millió ember napi ivóvízszükségletét fedezné.

„Lehet már látni azt az időszakot, amikor bekövetkezhet a válság, de most még tudunk tenni ellene, ha változtatunk az életformánkon”

– magyarázta az Independent cikke szerint Sir James Bevan, a környezetvédelmi hivatal elnöke, majd így folytatta.

„Az elmúlt évtizedekben megváltoztattuk a dohányzási szokásainkat, s azon az arányon is javítottunk, hogy milyen sűrűn kapcsoljuk be a biztonsági övet. Az elmúlt két évben a műanyag-felhasználáshoz való hozzáállásunkat is módosítottuk. Az ivóvízünk napi szintű pazarlását ugyanúgy tabusítanunk kell, ahogy a babák arcába sem fújjuk a füstöt, s a tengerbe sem hajítjuk bele a műanyag szemetet.”

Jobbra Sir James Bevan (Fotó: ricardo.com) 


A hivatal nagyobb víztározók és olyan növények telepítését is javasolja, melyek ki tudják vonni a sót a tengervízből.

Borúlátó előrejelzések szerint Kínában, Indiában, Mexikóban, Ausztráliában és számtalan afrikai országban záros határidőn belül súlyos vízválság következhet be, ugyanis az öntözés miatt folyamatosan csökken a talajvíz mennyisége. Dél-Afrikában olyan szintű a probléma, hogy Fokvárosban időnként mindössze néhány hétre előre biztosított az ivóvízkészlet. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás