promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
„Majdnem leestem a székről” – 130 éve nem látott halra bukkantak
Borítókép:  Youtube
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az északi félteken utoljára az 1890-es években, a holland partoknál láttak olyan óriás holdhalat, melyet a múlt hét közepén vetett partra a víz Kaliforniában. Egy ausztrál kutató tudta azonosítani a halat, melyet 2017-ben ő figyelt meg, több ezer kilométerre a mostani helyszíntől.

Egy több mint két méter hosszú, igen ritka típusú óriás holdhalat sodort a partra az óceán Kaliforniában, Santa Barbara városban múlt héten. A halat nagyon ritkán tudták eddig lefotózni. Ráadásul az északi féltekén 130 éve nem látták, utoljára a holland partoknál szúrták ki az 1890-es években. A fajta most megfigyelt példányát 2017-ben fedezték fel, s eddig úgy vélték, a déli féltekén él.

(Fotó: bgr.com)


A tetemét a Kaliforniai Egyetem egyik gyakornoka szúrta ki, s egyből szólt a helyi természetvédelmi hivatal szakértőjének, aki az állatról készített fotókat kitette Facebookra. Egészen eddig a pontig úgy gondolták, hogy egy közismert halfajat vetett a partra a víz.

A képbe így botlott bele a Kaliforniai Egyetem egyik professzora, Thomas Turner, aki kiment a helyszínre, szintén lőtt egy pár fotót, s elküldte azokat egy online tudományos közösségnek. A fotó eljutott az ausztráliai Perthben található Murdoch Egyetem tudósához, Marianne Nyegaardhoz. Ő volt az, aki 2017-ben azonosította a holdhalfajtát, s nevezte el Mola tectának. A fajnak ő adta a „trükkös” becenevet. Nem volt biztos benne, hogy újra „trükkös” holdhalra bukkantak, ezért több fotót kért. Végül hüledezve, de elismerte, hogy a fehér holló ritkaságú hal tetemét találták meg.

„Szó szerint majdnem leesetem a székről”

– nyilatkozta a Kaliforniai Egyetem belső lapjának Nyegaard.

Azt egyelőre a kutató sem tudja megmondani, mi lehet az oka, hogy a feltételezett eredeti élőhelyétől több ezer kilométerre láttak újra „trükkös” holdhalat, illetve a tetemét.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás