promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kína jövőre le akar szállni a Marson
Borítókép:  Egy 2017-es, viccesnek szánt felvétel abból a nyugat-kínai sivatagból, ahol mára felépült a Mars-expedíció bázisa (Forrás: Youtube).
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A kínai űrprogram vezetője állítja, hogy 2020-ban kínai űrszonda fog landolni a Marson. Emellett a Holdra is le akarnak szállni egy szondával. Csúcsra pörög az ország űrstratégiája.

Kína elemzők szerint azért szállt be óriási lendülettel az űrversenybe, hogy ezzel is bizonyítsa szuperhatalmi szerepét a nagyvilágnak. Írtunk róla mi is, hogy január elején egy kínai űrszonda landolt elsőként sikerrel a Hold Földtől távolabbi féltekén, ami az amerikaiak szemében is fantasztikus teljesítménynek számított.

A Kínai Űrügynökség nem lazsál, sőt fokozza a tempót: vasárnap az űrprogram vezetője, Wu Weiren bejelentette, hogy a következő nagy dobásként szondát akarnak küldeni a Marsra is – mégpedig 2020-ban.

Az elmúlt hatvan évben hatalmas lépéseket tettünk előre, de még mindig nagy a lemaradásunk a nagy űrhatalmakhoz képest. Fel kell gyorsítani a lépéseinket

– rögzítette Wu Weiren a CNN tudósítása szerint.

Kína gőzerővel készül a Marsra szállásra: a Nyugat-Kínában található Quaidam-völgyben megnyitották az 53 ezer négyzetkilométeren felhúzott kísérleti bázist, mintegy 22 millió dollárból. A térségben található a világ legmagasabban fekvő sivataga, melynek természeti adottságai leginkább hasonlítanak a Marséra a Földön.

A kínai állami tévében ismerik a humort, ezt bizonyítják ezek a Quaidamban készített képsorok is. 

A Mars-misszió mellett Kína a Hold-kutatást sem mellőzi. Tervezik, hogy újabb szatelitet küldenek a Holdra. Ha sikerrel járnak, az USA és a Szovjetunió után Kína lesz a harmadik ország, mely űrjárművet tudott küldeni az égitestre.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás