promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az Insta és a Snapchat ma virágzó drogpiac
Borítókép:  blog.archie.com
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Egy brit felmérés azt mutatja, a fiatal Instagram- és Snapchat-felhasználók döntő többsége drog és gyógyszervásárlásra is használja a közösségi felületeket. Úgy gondolják, hogy az online tér sokkal kényelmesebb és gyorsabb erre a célra, mint az utca vagy egy félhomályos bár.

A londoni Royal Holloway Egyetem által készített felmérés, melyet a BBC közölt, azt mutatja, hogy az elmúlt évtizedekben alapvetően változtak meg a fiatalok drog és gyógyszerbeszerzési szokásai. Visszaszorulóban van az utcai vásárlás, a drogra és receptköteles gyógyerekre vágyó fiatalok immár az online térben intézik a tudatmódosítók beszerzését is. A legáltalánosabban használt közösségi oldalak erre a célra, az Instagram és a Snapchat.

Az online kérdőívet kitöltő 358 emberből 288 válaszolt igennel arra a kérdésre, vásárolt-e már drogot közösségi oldalon. Hetvenen írták azt, hogy tervezik a vásárlást. 76 százalék a Snapchaten, 21 százalék az Instagramom veszi a drogot. A résztvevők átlagéletkora 18 év, a legtöbben az Egyesült Királyságból, Egyesült Államokból, Ausztráliából, és Kanadából küldtek válaszokat. Négytucatnyi megkérdezett élőben felelt a feltett kérdésekre, s ők elmondták, hogy a fenti közösségi felületek mellett az applikációk is egyre népszerűbbek a beszerzés céljára. Szerintük ez egy kényelmes útja a drogvásárlásnak, s persze gyorsabb, mint a korábbi módszer, emellett biztonságban is érzik magukat vásárlás közben, hisz anonim beszerzők.

A dealerek zöme rendre megtalálható Snapchaten. Ha nem tudnám itt beszerezni, akkor az utcán kéne lófrálnom, meg bárokban bumliznom, s vadásznom lehetséges árusokra

– írja a 22 éves Zach. Sokaknak nincs drogfogyasztó ismerőse, így nem tud rajtuk keresztül vásárolni, a közösségi oldalakon viszont könnyen megtalálja ezeket az embereket. További előnyként hozzák fel a vásárlók, hogy a dealerek fotókat küldenek előzetesen a beszerzett anyagról, gyógyszerről, s így a minőséget is biztosítva látják.

A tanulmány pont ennek ellenkezőjét állapítja meg, s azt írja, hogy az appokon, közösségi térben nem megbízható forrástól vásárol az ember, hanem vadidegentől. Emellett az információbiztonság jegyében a felhasználók, vagyis a drogvásárlók is simán visszakereshetők, felelősségre vonhatóak.

Rendkívüli fontosságú, hogy a lehetséges vásárlókkal megértessük, nem biztonságos ismeretlenektől bizonytalan minőségű drogot vásárolni az online piacon

– véli Dr. Leah Moyle, a Royal Holloway egyik tanára. 

Az Instagram és a Snapchat hivatalos állásfoglalása semmitmondó az ügyben: azt írják, hogy jogellenes az ő platformjukon drogot árulni, s ha valakit rajtakapnak, azonnal megszüntetik a fiókját.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás