promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Közelebb jött az űrturizmus: hamarosan az oroszoknál is lesz
Borítókép:  Reddit
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egy ilyen űrutazás mintegy 200-300 ezer dollárba kerül majd a jelentkezőknek fejenként Oroszországban. Az űrjármű a tervek szerint majd úgy is száll le, mint egy repülőgép. Pilóta nem kell, de mégis lesz. Persze 4833 km/órás sebességnél, 120-140 km-es magasságban ez nem is olyan nagy baj.

Alekszandr Begak, az orosz NPO Aviation and Space Technologies főkostruktőre jelentette be, hogy öt éven belül Oroszország is képes lesz űrturistákat alacsony Föld körül pályára juttatni (űrugrás) egy olyan űrrepülőgép rendszerrel, amely hagyományos repülőtérről is képes fel-, és leszállni. Erről az AeroMagazinszámolt be. 

Az előzetes tervek szerint egy ilyen utazás mintegy 200-300 ezer dollárba kerül majd a jelentkezőknek fejenként. A főkonstruktőr elmondása szerint már több orosz cég is dolgozik a projekten, amelynek a célja, hogy

kifejlesszék a Selena Space Yacht névre keresztelt pilóta nélküli űrjárművet.

A szerkezeten jelenleg az AeroNet és a SpaceNet vállalkozások dolgoznak. Az űrcégek két éve láttak hozzá a tervezéshez az orosz nemzeti technológiai fejlesztési tanács támogatásával.

Az űrjármű a tervek szerint majd úgy is száll le, mint egy repülőgép, bár eredetileg még arról volt szó, hogy a szuborbitális repülést követően ejtőernyővel ereszkedik le az űrturistákat szállító kapszula a Földre. A tervezők jelenleg azt elemzik, hogy mekkora az ideális űrrepülési idő a súlytalanság állapotában egy ilyen felszállás során, illetve, hogy milyen legyen az űrjármű repülési pályája. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják – mondta el Begak –, hogy egyáltalán nem szükséges akár tíz percnyi időt is eltölteniük az űrturistáknak a súlytalanság állapotában. A tervek szerint összesen

három űrjacht készül, amelyekben külön-külön 6-6 űrturista foglalhat majd helyet a pilótán kívül.

Mivel a repülés minden fázisa automata üzemmódban zajlik majd, a pilóta csak azért lesz a járművekbe ültetve, hogy a jelenléte megnyugtassa az űrturistákat, mondta a főkostruktőr. Az űrrepülőgép a tervek szerint 4833 km/órás sebességgel ér a világűrbe mintegy 120-140 km-es magasságban.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás