promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Repül a bálna, repül a bálna – pontosabban a Beluga XL
Borítókép:  Airbus
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A cetekhez tartozó vízi emlősöket utánzó külsőnek messze nemcsak dizájn és marketing szempontjából van jelentősége, hiszen a repülőgépek belugákéra hasonlító orra növeli az aeodinamikai hatást. A Beluga XL ikonikus darabja az Airbusnak. 

Az Airbus Beluga XL teherszállító gép, amelynek feladata az Airbus különböző gyáregységeiben gyártott repülőgépelemek szállítása – olvasható a CNN alapján írt Index-cikkben a gigantikus méreteivel és formájával is világszenzációt jelentő gépről. Az egyik legnagyobb aktív repülőgép ez, és a tervek szerint idén hivatalosan is szolgálatba áll.

Tavaly nyáron bemutatkozott már egy légibemutatón, most először a majdani üzemszerű útvonalak egyikén is repült, a franciaországi Toulouse és a walesi Hawarden között.

Várhatóan összesen öt példány fog készülni a Beluga XL-ből,

és Franciaország és az Egyesült Királyság mellett még a Hamburgban, illetve a kínai Tiencsinben lévő Airbus-gyárak között fog ingázni. A Beluga XL a simán Belugának becézett A330-600ST továbbfejlesztett változata. 

Mint a CNN írásában olvasható, két Rolls-Royce Trent 700-as motor hatja a Beluga XL-eket, amelyek formájukban és nevükben is az állatvilág egyik legkülönlegesebb élőlényeit, a belugákat, más néven fehér delfineket idézik. Ők a Wikipedia alapján az emlősök osztályába, a cetek rendjébe tartoznak, ezen belül a narválfélék családjába tartozó Delphinapterus emlősnem egyetlen faját jelentik. Így természetesen a bálnákkal és a delfinekkel is rokonságban állnak. 

„A gyerekek Toulouse-ban és Hamburgan is felismerik a Belugákat, nagyon tetszenek nekik. Ezek a különös gépek, amelyek ikonikus darabjai cégünknek, az Airbusnak”

– mondta a CNN-nek a Beluga XL program vezetője, Bertrand Grosse. 

A ceteket utánzó külsőnek azonban messze nemcsak dizájn és marketing szempontjából van jelentősége, hiszen a repülőgépek belugákéra hasonlító orra növeli az aeodinamikai hatást.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás