promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Genetikai oka van, hogy a fiúk kisvonatoznak, a lányok pedig babáznak
Borítókép:  Youtube
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az elmúlt években több kutatás is bizonyította, hogy a gyerekek nem a szocializációs környezetük hatására választanak fiús vagy lányos játékokat, hanem a génjeikben hordozzák a döntést. Nem csak az embereknél, a majmoknál is kimutatták ugyanezt.

Napi szinten gondolkodom el rajta, vajon a kislányom fiús játékokkal játszana-e inkább, ha többször adnék a kezébe szerszámkészletet, kisvonatot, kisautót. Félreétés ne essék, szoktunk otthon focizni, kisautózni, sőt az igazi szerszámosládát is előszedette már velem többször, hogy a csavarokkal, fogóval ügyködjünk (a felségem ilyenkor többnyire nincs otthon). Ám már két éves korában is láttuk rajta, a „kisfiús” tevékenységek mellett szeret gondoskodni, előveszi a plüssállatait, betakargatja, megeteti, felöltözteti őket, vagyis együttérző, emberséges velük, ahogy egy kislányhoz „illik”. Annak ellenére, hogy nem kondicionáljuk, ő maga szokott kislányos játékokba (is) fogni. Vajon a génjeiben hordozza ezt? – szoktam feltenni magamban a kérdést.

Kutatók biológiai kísérletek során nyert tapasztalatokkal bizonyítják, hogy nem csak az embernél, az állatvilágban is inkább a fiús játékokat választják a hím egyedek, s a lányosakat a nőstények. 2002 és 2008 között két különböző majomfajt vizsgáltak szakemberek, s azt figyelték meg a pár hónapos egyedeknél, hogy ha meglátnak bizonyos típusú játékokat, megnövekszik a szervezetükben a hormonszint, s ez alapján választják ki a nekik tettsző tárgyat. Ifjú hímek esetében a fiús, nőstények esetén a lányos játékok „győztek”.

2009-ben a Texasi Egyetemen tanító Gerianne Alexander pszichológus professzor és munkatársai folytattak kísérleteket a témában. Három-négy hónapos csecsemőket vizsgáltak. A fiúknál azt tapasztalták, hogy amikor fiús játékokat, labdát, kisautót, dömpert mutattak nekik, hosszabban nézték őket, élénkebbé váltak a finommotoros mozdulataik, és szervezetük aktívan kezdte el termelni a férfi nemi hormont, a tesztoszteront. Amikor lányos játékot, például babát mutattak nekik, ez nem történt meg.

Kim Wallen az Emory Egyetem kutatója rhesusmajmokat vizsgált, s ugyanazt az eredményt kapta, mint a texasiak.

Az egészben az a legdöbbenetesebb, hogy milyen korán jelentkezik a nemi jegyek szerinti vonzódás ezekhez a tárgyakhoz. Jóval azelőtt, hogy a vonzalmat a társas viselkedés, a szocializáció formálni kezdené

– idézi aLivescience.com Wallent.

Ugyancsak a fenti tapasztalatokat támasztja alá brit kutatók vizsgálati eredménye. Azok a kislányok, akiknél bizonyos okok miatt már a méhben megnövekedett androgén-szintet mértek (ez a mellékvesekéreg- és velőállomány szteroid hím nemi hormonja), születésük után szívesebben nyúltak fiús játékokhoz.

Hogy az evolúció miért alakította úgy, hogy a különböző nemek már a génjeikben magukban hordozzák ezeket a vonzalmakat, a kutatók is csak találgatják. Gerianne Alexander szerint a lányok az évezredek során sokkal fogékonyabbá váltak a szociális ingerekre, s ezért játszanak inkább a babákkal, mint a fiúk.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás