promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A Facebook nem menti meg az újságokat, csak egy apró mentőövet dob
Borítókép:  Campbell Brown (Fotó: recode.net)
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Miközben bizonyos lapoktól százával rúgják ki az újságírókat, a közösségi oldal három hónap alatt 16,6 milliárd dolláros reklámbevételt könyvelt el.

A Kreativ.hu számolt be az egykori CNN-es Campbell Brown felszólalásáról egy, az amerikai magazinok számára tartott konferencián. Brown jelenleg azt a csapatot irányítja a Facebooknál, amelynek fő feladata, hogy a kiadókkal közösen dolgozzanak a közösségi oldal és a médiavállalatok hatékonyabb együttműködésén.

Az online média válságának fő okát sok szereplő a Facebook és a Google minden reklámbevételt elszipkázó magatartásában látja, ám Brown gyorsan leszögezte a rendezvényen, hogy nem a Facebook fogja megmenteni a most küszködő kiadókat.

Azért természetesen nem zörög a haraszt, és talán Brownnak is lenne mire szerénynek lennie, hisz pontosan tudja, hogy természeténél, funkciójánál fogva a Facebook – amellett, hogy sok pénzt is hozhat a lapoknak –, hosszú távon elsorvaszthat egy sor újságot.

Hiszen ha az ember csak néhány hírforrást követ a közösségi oldalon, s percek alatt végigpörgeti a legfrissebb híreket, szükségtelenné válik bármire előfizetni, vagy az újságos standnál vesztegelni.

Ennek már hosszabb ideje vannak jelei: a BuzzFeednél, a Vice-nél, a Voxnál, a Huffington Postnál is folyamatosan jelentik be a leépítéseket. A BuzzFeedtől csak tavaly 200 embert rúgtak ki, míg 2017-ben százat. A Huffington Postot tulajdonló Verizon Media 2018 decemberében 720 embertől szabadult meg, a HP szerkesztőségének 10 százaléka távozott. Eközben a Facebook 2018 negyedik negyedévében 16,6 milliárd dolláros reklámbevételt könyvelhetett el.

Az algoritmusa és a fake news miatt is ütik a Facebookot

A Facebook és a kiadók viszonya már régóta hullámzó, utóbbiak sokat kritizálták a vállalatot a hírfolyam algoritmusának folyamatos változtatása, a híroldalak elérésének csökkentése, vagy a fake news előretörése miatt.

Azért Brown néhány múltbéli hibát elismert a beszélgetés során: például azt, hogy korábban nem megfelelően kommunikálták a direkt médiának kínált megoldásokat, például a gyorsan betöltődő Instant Articles fejlesztést, a Youtube riválisának szánt Watch videóit vagy az élő bejelentkezéseket. Brown elismerte, ezekkel a fejlesztésekkel azt a hamis benyomást kelthették a kiadókban, hogy jelentősen nőni fog az elérésük. Miközben a számok egyáltalán nem igazolták ezt.

Brown elmondta azt is, hogy olyan eszközökön munkálkodnak, amik segíthetnek a kiadóknak a tartalomért fizető felhasználók elérésében, toborzásában, mint ahogy az olvasókról gyűjtött adatelemzéseket is tovább fejlesztik. Emelett 300 millió dollárral támogatnak a következő három évben kisebb, helyi médiatermékeket. Brown megemlítette azt is, hogy a Facebook a CNN-hez, a Fox News-hoz vagy az ABC Newshoz hasonló nagy cégeknek is fizet a Watchra készített műsoraikért.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás