Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Egy sejtből így lesz alpesi gőte-gyerek – hat percben

Egy sejtből így lesz alpesi gőte-gyerek – hat percben

Tech & Tudomány

Egy sejtből így lesz alpesi gőte-gyerek – hat percben

Tech & Tudomány

Promotions 21:21

Az alpesi gőte Magyarországon fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 100 000 Ft – egyedenként. Az élete első szakasza így néz ki. 

Becoming, magyarul talán így lehetne fordítani: Világrajövetel. Egy alpesi gőte életének első időszaka, néhány percbe sűrítve – természetfilmes gyöngyszem.

Mindezt a Termeszetfilm.hu írta a Facebook bejegyzéséhez, amelyben megosztotta a timelapse videót. Ebben a Közép- és Dél-Európában honos alpesi gőte egyedfejlődésének kezdeti szakaszát örökítette meg Jan van Ijken holland rendező, és hat percbe sürítette. 

Az alpesi gőte leginkább a környező országok magashegységeiben, az alpesi országokban és a Kárpátokban gyakori faj

– olvasható az MME és a Turista Magazin oldalán. Hazai előfordulása a Bakonyból, a Bükkből, a Mátrából és a Zempléni-hegységből ismert. Általában március végén, április első felében bújik elő telelőhelyéről, és szinte azonnal a petézőhelyre vonul. Nászidőszakban tiszta vizű hegyi patakokban, forrásokban, ciszternákban, kiöntésekben vagy keréknyomokban kialakult tócsákban él. A párzást és peterakást követően a kifejlett állatok elhagyják a vizet. A szárazföldön kidőlt fák, kövek, moha, avar alatt tanyáznak.

Az alpesi gőte Magyarországon fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 100 000 Ft egyedenként.

Borítókép: indafoto.hu