promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Nincs több titok: valójában ez okozta II. Erzsébet halálát
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nyilvánosságra hozták II. Erzsébet halálának valódi okát.

II. Erzsébet a Balmoral-i kastélyban hunyt el 96 éves korában, szeptember 8-án. Halála után elsőszülött fia lép a trónra, aki III. Károly néven vonul be a brit uralkodók történelmébe. Nemrég nyilvánosságra hozták a királynő halotti bizonyítványát, amit a királynő egyetlen leánya, Anna hercegnő írt alá a királyi család nevében.

A dokumentumból kiderül, hogy mi okozta valójában II. Erzsébet halálát. Bár ha belegondolunk, hogy a hivatalos gyakorlat szerint az udvar szinte soha nem közöl részleteket a királyi család magas rangú tagjainak egészségi állapotáról - rendszerint haláluk után sem -, akkor biztos sokan lesznek, akik nem fognak hinni a halotti bizonylatban álló meghatározásnak, miszerint a néhai uralkodó halálát az idős kor okozta. Hiszen hivatalos forrásokból lehetett tudni, hogy Erzsébet királynő már legalább egy évvel halála előtt folyamatosan gyengélkedett, mivel életének utolsó esztendejében számos nagy jelentőségű programját lemondták.

Tavaly ősszel nem utazott el például Észak-Írországba - jóllehet ezt a hónapokon át előkészített látogatást kiemelt várakozás előzte meg -, és nem volt jelen a skóciai Glasgow-ban tavaly novemberben rendezett ENSZ-klímacsúcs nyitófogadásán sem, pedig a rendezvénynek ő volt a hivatalos vendéglátója. Komoly feltűnést keltett, amikor nem egészen egy éve az udvar részletek ismertetése nélkül bejelentette, hogy a királynő egy éjszakát kórházban töltött "bizonyos előzetes jellegű vizsgálatok elvégzése céljából"; egyébként ennek a kivizsgálásnak az okáról és eredményéről azóta sem került nyilvánosságra hivatalos tájékoztatás.

A királynő gyengélkedésének árulkodó jele volt az is, hogy szeptember 6-án, halála előtt alig két nappal Balmoralban bízta meg formálisan Liz Truss miniszterelnököt a kormányalakítással, és ugyanitt fogadta el Boris Johnson volt miniszterelnök lemondását, jóllehet az utóbbi évtizedekben ez a ceremónia kormányváltások idején mindig a londoni Buckingham-palotában zajlott. Az udvar akkori - ugyancsak érdemi részletek nélküli - tájékoztatása szerint a királynő hónapok óta mozgásproblémákkal küszködött, és ezért született az a döntés, hogy nem utazik Londonba, hanem Balmoralban fogadja Johnsont és utódját.

II. Erzsébetet tíznapos gyászidőszak után, szeptember 19-én helyezték végső nyugalomra a London nyugati határában fekvő windsori kastély Szent György-kápolnájában, ahol édesapja, VI. György király, édesanyja, a 2002-ben, 102 évesen elhunyt Erzsébet anyakirálynő és néhai férje, Fülöp edinburghi herceg is nyugszik.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás