promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
500 misztikus kőépítményt találtak Skóciában: se ajtaja, se ablaka, de akkor mi lehet? A válasz megdöbbentő lehet
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Több száz ilyen ősi kőépítmény található a Skót Felföldön, de a brochok valódi jelentése még mindig fejtörést okoz a tudósoknak.  

Ha Skóciába utazol, szinte lehetetlen, hogy völgyeiben, hegyein és bársonyos lápvidékén ne láss egy broch-t.  Ezek nem mások, mint omladozó kőtornyok, melyek a hegyvidéki csúcsok fölé emelkednek. Ezeket a titokzatos vaskori emlékeket magyarosan brossnak nevezik, és sehol máshol, csak itt találhatók meg. Noha ezek a kör alakú szerkezetek szimbolikus motívumai már Skóciának, rendeltetésük mégis ismeretlen. Lehet, hogy valami földöntúli létforma hozta ide?

Körülbelül 2000 évvel ezelőtt valószínűbb, hogy nem az Ufók építették, inkább ésszerűbb, hogy a helyi törzsek köveket gyűjtöttek, hogy hatalmas, 5 méter vastag és 13 méter magas falakkal rendelkező őskori épületeket építsenek.

Körülbelül 100-500 számban találtak broch-lelőhelyet Skóciában, azon belűl is leginkább Skócia északi részén Caithness és Sutherland megyében lehet felfedezni a legtöbb bross-t.

Korábban a régészek úgy gondolták, hogy a brochok (amelyek neve az alföldi skót "erőd" szóból származik) a helyi törzsfőnökök fellegvárai voltak, de újabb ásatások azt sugallják, hogy az építményeket inkább lakossági célból építették és nem védelmi célokra használták.

A közelmúltban elindították a Caithness Broch nevű projektet, amiben ugyanazt az őskori technikát alkalmazva megpróbálták rekonstruálni a kőtornyokat, hogy megértsék mit akarhatott az akkori ember.

A brochlelőhelyekről származó régészeti bizonyítékokra támaszkodva, és ugyanazokat a szárazkő falazási technikákat alkalmazva, az építők arra törekedtek, hogy megértsék, vajon a vaskori hegyvidéki társadalmak mire használták a tornyokat és mennyire volt fontos számukra.

Sajnos még mindig csak tippelni tudunk, konkrét bizonyítékok nincsenek, de egy biztos, rengetegen látogatnak el ide, hogy szemügyre vegyék a titokzatos építményeket.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás