Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

2perc tudomány: Mi lapul az üldözési mánia mögött? Most eláruljuk a pszichológiai okát

2perc tudomány: Mi lapul az üldözési mánia mögött? Most eláruljuk a pszichológiai okát

Színes

2perc tudomány: Mi lapul az üldözési mánia mögött? Most eláruljuk a pszichológiai okát

Színes

Biro Klara 07:37

Te is érezted már, hogy mindenki téged néz? Ezzel nem vagy egyedül, ugyanis az emberek nagy azt gondolja, hogy állandóan rájuk figyelnek. Állandóan azt érzik, hogy reflektorfényben vannak. Pedig ez teljesen hamis érzet, ugyanis a valóság épp az ellenkezője.

Tudományosan bizonyított tény, hogy az embereknek saját maguk a legfontosabb. Hogy néznek ki, mit mondanak, melyek a saját problémáik. Igazából ezek érdeklik, nem pedig mások, így ha ebből indulunk ki a reflektorfény hatás rendkívül félrevezető.

Ez a hatás kelti bennünk azt az érzést, hogy ha belépünk valahova mindenki minket vizslat.  Ha összekenjük a ruhánkat rendkívül zavarba jövünk, és úgy érezzük mindenki a foltot nézi, pedig valójában valószínűleg senki észre sem vette, vagy legalábbis nem érdekli.

Amikor egy elegáns rendezvényre vagyunk hivatalosak, és napokig agonizálunk, hogy mit vegyünk fel, valószínűleg a résztvevők másnap meg sem tudják mondani még a színét sem ruhánknak.

Mit tehetünk a hatás ellen?

Fontos leszögezni, hogy ez a hatás leginkább az egocentrikus lényünkből fakad és próbáljunk meg felette uralkodni. Nem mindenki velünk van bizony elfoglalva. Ez leginkább csak a fejünkben létezik.

A legtöbbünknek akár pánikbetegséget vagy súlyos szorongást okozhat a másoknak való megfelelési kényszer, miközben valószínűleg másokat nem is érdekli, hogy mi van velünk, hiszen ebben az én centrikus világban mindenki leginkább csak saját magával van elfoglalva.

 

Borítókép: Profimedia- illusztráció