promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
2perc tudomány: Mi lapul az üldözési mánia mögött? Most eláruljuk a pszichológiai okát
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Te is érezted már, hogy mindenki téged néz? Ezzel nem vagy egyedül, ugyanis az emberek nagy azt gondolja, hogy állandóan rájuk figyelnek. Állandóan azt érzik, hogy reflektorfényben vannak. Pedig ez teljesen hamis érzet, ugyanis a valóság épp az ellenkezője.

Tudományosan bizonyított tény, hogy az embereknek saját maguk a legfontosabb. Hogy néznek ki, mit mondanak, melyek a saját problémáik. Igazából ezek érdeklik, nem pedig mások, így ha ebből indulunk ki a reflektorfény hatás rendkívül félrevezető.

Ez a hatás kelti bennünk azt az érzést, hogy ha belépünk valahova mindenki minket vizslat.  Ha összekenjük a ruhánkat rendkívül zavarba jövünk, és úgy érezzük mindenki a foltot nézi, pedig valójában valószínűleg senki észre sem vette, vagy legalábbis nem érdekli.

Amikor egy elegáns rendezvényre vagyunk hivatalosak, és napokig agonizálunk, hogy mit vegyünk fel, valószínűleg a résztvevők másnap meg sem tudják mondani még a színét sem ruhánknak.

Mit tehetünk a hatás ellen?

Fontos leszögezni, hogy ez a hatás leginkább az egocentrikus lényünkből fakad és próbáljunk meg felette uralkodni. Nem mindenki velünk van bizony elfoglalva. Ez leginkább csak a fejünkben létezik.

A legtöbbünknek akár pánikbetegséget vagy súlyos szorongást okozhat a másoknak való megfelelési kényszer, miközben valószínűleg másokat nem is érdekli, hogy mi van velünk, hiszen ebben az én centrikus világban mindenki leginkább csak saját magával van elfoglalva.

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás