promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ezt látnod kell: Morbid látványt nyújt a romániai vidám temető
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Máramaros megyében, a román-ukrán határon található Taploncán a Vidám Temető.

Európában egyedülálló és kihagyhatatlan látványosságnak számít a temető, ami legalább annyira morbid, mint maga a létezése.

A sírtáblákon, mondókákkal és versecskékkel mesélik el haláluk pillanatát és történetét a halottak.

A verses fejfák megjelenése 1935-re tehető. A síremlékek fából faragott és olajfestékkel díszített emlékművek. Körülbelül 800 fejfa van, amiről leolvasható az elhunyt egyénisége, mestersége, életének és halálának a körülményei tréfásan megfogalmazva.

A fejfák tölgyfából készültek, amiket vésővel faragta ki a mester és a helyesírási szabályokat figyelmen kívül hagyva az egyedi életképeket vicces versikékkel látta el.  A temető további jellegzetessége, hogy a szaploncai kék szín a legjellegzetesebb az emlékműveken. A Vidám Temető fejfáiról leolvasható a falu egész története, rétegződése, foglalkoztatottsága.

Ha cikkünk nem volt elég meghökkentő, akkor íme néhány sírfelirat:

"Itt nyugszom én idelenn - Braic Ileana a nevem - Volt öt legénygyermekem,  Isten tartsa valahányat, Neked Griga megbocsátok,  Bár a késed belémvágtad, Mikor leszúrtál részegen,  De eltemettél tisztesen, Itt a nagy templom tövében, Te is megtérsz majd mellém."

"Nyugszom én idelenn, Stan George a nevem, Szegény élet, jött a vég, Semmivé lett, mint a jég, Illés napján kapáltam,  A villám erősebb volt nálam, Apám megharagudott, És anyám se nyughatott, Örökké megsiratott. iatalon távoztam, 19 ha voltam."

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás